Nieuwe directievoorzitter Tata Steel is oude bekende: Hans van den Berg

Hans van den Berg (rechts) vanochtend, bij de poortblokkade van personeel.
© Dirk-Jan Prins
Velsen-Noord

Hans van den Berg wordt de nieuwe directievoorzitter van Tata Steel. De huidige directeur van de ’site IJmuiden’ was al vice-voorzitter van de tot voor kort driekoppige directie. Hij volgt Theo Henrar op, die onlangs door de hoofddirectie van het bedrijf aan de kant is gezet.

De mededeling dat Hans van den Berg de nieuwe directievoorzitter in IJmuiden wordt, werd deze week gedaan tijdens een vergadering van de centrale ondernemingsraad.

Voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad vindt het ’een normale gang van zaken dat de vice-voorzitter van de directie de voorzitter opvolgt’.

Een woordvoerder van het staalbedrijf benadrukt dat Van den Berg tijdelijk de verantwoordelijkheden van Henrar overneemt, zolang er wordt gezocht naar een definitieve opvolger.

Hans van den Berg werkt al 30 jaar bij het staalbedrijf. De Beverwijker kwam de afgelopen twee jaar vaak in het nieuws als eerst verantwoordelijke voor gang van zaken op de fabriek. Toen er een storm van protest ontstond in de omgeving over de milieuoverlast die tata steel veroorzaakt, stond hij vaak wijkbewoners te woord.

De ondernemingsraad kijkt met enige spanning uit naar de benoeming van het derde directielid, waar nu nog steeds een vacature voor is. Dit is een zaak van de directie in Londen of India. Het andere directielid is Co van Dort, die over de financien gaat.

Jurdische stappen

De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland wil juridische stappen zetten wegens het vertrek van Theo Henrar. Dat laten personeelsvertegenwoordigers weten aan medewerkers van de staalfabrikant in Nederland.

Vorige week werd bekend dat Henrar opstapt als directeur van Tata Steel Nederland, wat leidde tot protesten en spontane stakingsacties onder personeel. De ondernemingsraad (or) spreekt van ontslag van de Nederlandse topman.

Omdat de or niet om advies is gevraagd, zouden juridische stappen nodig zijn. Uit de mededeling aan personeel wordt niet meteen duidelijk tegen wie de juridische acties zouden zijn gericht.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.