Honkbalbond hoopt op hoogste niveau op kortere competitie met kleinere poules

Haarlem

De KNBSB heeft er nog steeds vertrouwen in dat er dit jaar in competitieverband op het hoogste niveau kan worden gehonk- en gesoftbald.

Vooralsnog is er een speelverbod tot 1 september. De bond probeert via NOC*NSF eerder groen licht te krijgen en heeft op verzoek van de clubs twee concept speelkalenders gepresenteerd voor de hoofd- en overgangsklasse. Eén uitgaande van een mogelijk vervroegde lockdown per 1 augustus en één schema per 1 september. De bedoeling is om in het resterende seizoen zoveel mogelijk nog te spelen tot uiterlijk 26 oktober. De clubs is gevraagd om op de voorstellen te reageren voor 1 juni en eventueel alternatieven aan te dragen. Voor softbal volgt een vergelijkbare opzet later deze week.

In het scenario van 1 september, het meest waarschijnlijke schema, worden er in de hoofdklasse twee poules gevormd van vier teams, op basis van de ranglijst van 2019, die drie drieluiken gaan spelen. De nummers één en twee spelen vervolgens een top vier serie van drie duels en de daarin overblijvende twee gaan half oktober naar de Holland Series voor het kampioenschap in een ’best of three’.

Tegelijkertijd wordt er van 15 tot en met 18 oktober een bekertoernooi van zeven duels gespeeld tussen de hoofdklassers drie tot en met acht en de beste twee ploegen uit de overgangsklasse. Opmerkelijk is dat daarin geëxperimenteerd kan worden met de inzet van jeugdspelers en spelers van andere hoofdklasseteams.

De winnaar van dit bekertoernooi speelt in april 2021 op een zaterdag de halve finale tegen de runner-up van de Holland Series 2020. Op zondag speelt de winnaar van de halve finale tegen de kampioen van 2020 om de nieuwe Eenhoornschaal. Hieraan zit geen bonus verbonden maar het evenement is vergelijkbaar met de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal in het voetbal.

De overgangsklasse gaat spelen in drie poules van vier teams. De bovenste twee spelen top zes om het kampioenschap en een startplaats in het bekertoernooi en de onderste twee in de bottom 6. In elk geval is er dit jaar in geen enkele klasse promotie of degradatie.

Meer nieuws uit Sport Regionaal