Boa’s protesteren dinsdag in gemeente Velsen en ruim 20 steden tegen geweld in IJmuiden aan Zee

ANP
IJmuiden

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) voeren dinsdag om 12.00 uur in meer dan 20 steden actie om hun afschuw uit te spreken over het toenemend geweld tegen boa’s. Dit naar aanleiding van de mishandeling van collega’s in IJmuiden aan Zee op Hemelvaartsdag.

De boa’s doen dat samen met de bonden en gemeentes.

In acht van de 20 steden is een korte, zichtbare protestbijeenkomst. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en een plaats in de gemeente Velsen. IJmuiden aan Zee valt onder de gemeente Velsen.

Er wordt een verklaring voorgelezen waarin de boa’s hun afschuw uitspreken over de mishandelingen.

„Het wordt een korte betoging van maximaal dertig boa’s, waarbij een verklaring wordt afgelegd over wat er in IJmuiden is gebeurd”, aldus voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. „Daarnaast roepen we minister Grapperhaus op om het zeer snel mogelijk te maken dat burgemeesters hun boa’s kunnen uitrusten met de verdedigingsmiddelen wapenstok en/of pepperspray.”

In minimaal twaalf andere steden en plaatsen zullen boa's op hetzelfde tijdstip op een andere wijze hun steun betuigen aan deze actie. Dat gebeurt in ieder geval in Haarlem, Smallingerland, Drachten, Zonder, Hilversum, Dongen, Zoetermeer, Zwijndrecht, Roosendaal, Hulst, Krimpen aan den IJssel en Kerkrade.

In Hilversum spreekt burgemeester Pieter Broertjes namens het college een verklaring uit bij Station Hilversum om 12.15 uur. "Met het verder openen van de samenleving neemt de druk op de boa's alleen maar toe. De boa's moeten beter uitgerust worden, maar ook meer samenwerken en ondersteund worden door de politie", aldus Broertjes.

Lees ook: Hilversumse burgemeester steunt demonstratie: ’Boa’s moeten beter uitgerust worden’

Geen wapenstok

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie liet maandagavond weten dat boa’s geen wapenstok of pepperspray krijgen.

"Het is ingewikkelde materie. Aan het bewapenen zitten nogal wat haken en ogen. Het gaat onder meer om opleidingseisen en aansprakelijkheden van gemeentes. De politie heeft het geweldsmonopolie in Nederland. Alleen zij mogen geweld gebruiken."

De minister wil de handhavers wel beter beschermen. "Ik trek mij hun zorg aan. Wij kijken naar een goede noodknop en bodycams. Die camera's hebben vaak al een afschrikwekkend effect. Het lokale gezag moet er bovendien voor zorgen dat boa’s meteen politiebijstand krijgen als zij bescherming nodig hebben."

Grapperhaus sprak zijn afschuw uit over het incident onlangs in IJmuiden aan Zee. "Het is belachelijk en schandalig dat strandbezoekers boa's hebben aangevallen. Zij hebben geen begrip voor hoe het in de samenleving werkt."

De boa’s wijzen erop dat het voorval in IJmuiden aan Zee geen incident is, maar dat agressie en geweld tegen hen de laatste jaren toenemen.

Vorige week voerden boa’s in Rotterdam daarom al actie waarbij geen bekeuringen werden uitgeschreven. Deze actie krijgt een landelijk vervolg op 1 juni, maar daarover moet nog worden overlegd met de achterban. Ook is nog niet duidelijk in welke gemeenten die actie zal plaatshebben.

Lees ook:

Handhavers mishandeld in IJmuiden aan Zee; beelden van mishandeling op social media te zien [video]

Burgemeester van Velsen woest op jongeren die handhavers belaagden: ’Handhavers voorzien van wapenstokken!’

17-jarige verdachte van mishandeling boa’s in IJmuiden weer vrij

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.