Haarlems Kamerlid Van Haga stapt over naar Forum voor Democratie [video]

Wybren van Haga.
© ANP
Haarlem

Tweede Kamerlid Wybren van Haga uit Haarlem is lid geworden van Forum voor Democratie. Hij blijft wel als onafhankelijke partij in het parlement.

Dat meldt EenVandaag vrijdagochtend. "Ik hoop nog 10 maanden (tot de verkiezingen in maart 2021) fijn met Thierry en Theo Hiddema samen te kunnen werken. Maar er is geen sprake van een fusie", zegt Van Haga bij EenVandaag.

Van Haga drijft verder weg van het kabinet, dat hij na zijn vertrek uit de VVD - waardoor de regeringscoalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer verloor - nog zijn steun betuigde. Van Haga werd in 2019 geroyeerd door de VVD.

Van Haga werd vrijdag lid van FVD. In een filmpje dat het Kamerlid samen met FVD-voorman Thierry Baudet opnam, verwelkomt die laatste hem "van harte".

Dat is opmerkelijk, omdat hij Van Haga in september nog een zetelrover noemde. En daar "moeten wij niets van hebben", daar "gaan we ook niet op de een of andere manier in marchanderen".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De afgelopen weken werkte Van Haga al steeds nauwer samen met de partij van Thierry Baudet. Van Haga en "kameraad Baudet" volgden meer en meer dezelfde koers, dienden voorstellen steevast samen in en voerden namens elkaar het woord. Al toen Van Haga in de nazomer botste met de VVD-leiding, had hij gezinspeeld op een overstap naar Forum.

Baudets tweede man, Theo Hiddema, bood woensdag al een opening om Van Haga toch te kunnen verwelkomen. Hij gaf toe dat samengaan in deze kabinetsperiode moeilijk zou zijn. Maar als Van Haga volgend jaar maart voor FVD in de Kamer wordt gekozen, is dat verwijt van tafel. Dan is hij zetelrover af, opperde Hiddema.

Van Haga weet nog niet of hij voor FVD een gooi wil doen naar een Kamerzetel, zegt hij tegen EenVandaag. "Als ik een uitnodiging krijg, dan ga ik daar zeker over nadenken" al is hij "daar echt niet op uit".

Sinds Van Haga's gedwongen vertrek uit de VVD, heeft de regeringscoalitie in Eerste én Tweede Kamer geen meerderheid. Maar het Haarlemse Kamerlid verzekerde dat het kabinet weinig van hem te duchten zou hebben. Hij had immers bij het aantreden van de regering voor de regeringsplannen getekend. Van Haga stemde aanvankelijk ook steevast met de regeringspartijen mee.

Maar dat veranderde al snel en lijkt nu zijn beslag te krijgen. De VVD "gaat linksaf en ik blijf rechtdoor lopen", zegt Van Haga in het filmpje.

De VVD zette Van Haga eind september uit de partij omdat de ondernemer en huisbaas zich als Kamerlid bleef bemoeien met zijn huurders.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.