Premium

Vrouwen terug bij Telstar, trainer Hans de Winter: ’Een beloftenteam past bij de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in deze regio

Vrouwen terug bij Telstar, trainer Hans de Winter: ’Een beloftenteam past bij de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in deze regio
Hans de Winter is terug met de dames van Telstar: ’We willen meiden uit deze omgeving een kans geven.’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen-Zuid

Vanaf volgend seizoen heeft Telstar weer een vrouwenteam. Onder leiding van trainer Hans de Winter gaan de witte leeuwinnen meedoen aan de beloftencompetite. Het voorportaal van de eredivisie vrouwen.

Een weddenschap durft De Winter er wel om af te sluiten: de vrouwen van Telstar keren eerder terug in de eredivisie dan de mannen. ,,Wij moeten alleen genoeg geld bij elkaar zien te krijgen. De mannen moeten eerste of tweede worden of het via de play-offs afdwingen.”

Het is de grote droom van De Winter, de man die ook betrokken was bij het Telstar-vrouwen dat tussen 2011 en 2017 uitkwam op het hoogste voetbalniveau voor vrouwen. Na dat seizoen ging de vrouwentak over in VV Alkmaar.

Het plan om terug te keren met Telstar op dat niveau bleef altijd bestaan. De Winter begon met de meisjes voetbalacademie in Haarlem. Talentvolle meiden die naast trainingen en wedstrijden bij hun eigen vereniging zich nog verder wilden ontwikkelen, kunnen daar vier keer per week trainen. ,,De meiden die er vanaf het begin bij zitten zijn inmiddels te oud. Ze hebben wedstrijdervaring nodig op een hoger niveau. Het liefst zouden we de stap naar de eredivisie zetten. We voldoen nog niet aan de eisen. Je moet veel geld meenemen en ook alvast een aantal contractspelers hebben. Dat hebben we nog niet, dat kan pas als we weten dat we de stap maken. Daarom is dit een eenvoudigere stap. We hebben een aantal sponsoren gevonden die zich specifiek willen verbinden aan het vrouwenvoetbal.”

Grote ogen

Vijftien voetbalsters zijn inmiddels vastgelegd voor volgend seizoen. De eerste training zit er al op. ,,Geweldig om die grote ogen van de meiden te zien als ze hier in het stadion spelen. Dat is toch iets bijzonders. De wedstrijddag is officieel zaterdag. We hopen een andere dag te krijgen voor thuiswedstrijden zodat we er wat meer een happening van kunnen maken.”

De ambitie van De Winter is om binnenkort de volledige selectie te presenteren. Er worden nog keepsters gezocht. Marelle Worm, tevens hoofdtrainer van bij de vrouwen van DSS, wordt assistent-trainer. Bob Beentjes is vastgelegd als keeperstrainer.

De Winter: ,,Er zullen nog meer stafleden bij komen. Ik hoop ook vrouwen die zelf een mooie carrière hebben gehad toe te voegen aan de staf. Die kennen het klappen van de zweep. Bovendien kijken meiden op naar zulke vrouwen. Met mooie verhalen van vroeger zorgen ze voor inspiratie.”

De Winter is sinds 2009 actief in het vrouwenvoetbal. In die tijd maakte de tak een enorme ontwikkeling mee. ,,Het is mooi om te zien dat meisjes die veel talent hebben niet langer onzeker zijn om te gaan voetballen. Ze hebben inmiddels rolmodellen waar ze tegenop kijken. Het is mooi om te zien dat meiden als Stefanie van der Gracht en Desiree van Lunteren nog onder mij hebben gevoetbald bij Telstar en later een WK-finale hebben gespeeld. Dat maakt je wel een beetje trots natuurlijk. Dan weet je waarvoor je het doet.”

De ontwikkeling van het vrouwenvoetbal is ook terug te zien in de kwaliteiten van jeugdspeelsters. ,,Je ziet dat meiden die vier jaar terug zijn begonnen met voetbal een betere basis hebben dan meiden die eerder zijn begonnen. Het is beter ontwikkeld. Jonge speelster zijn technisch echt niet meer de minder dan jongens van dezelfde leeftijd. Fysiek zal er altijd een verschil blijven. Mannen gaan makkelijker een luchtduel aan. Meiden blijven toch meer bescheiden dan jongens.”

Talent

Ook in de regio ziet De Winter steeds meer talent. ,,Lange tijd was er voor talent geen plaats waar ze in de regio terecht konden. VV Alkmaar richt zich meer op speelsters boven het kanaal, Ajax opereert landelijk. Die meiden komen nu bij ons terecht. Dat DSS het ook erg goed doet en mogelijk nog promoveert naar de topklasse laat zien dat het goed gaat met het vrouwenvoetbal in de regio. Dat Telstar volgend seizoen gaat spelen in de beloftencompetitie is een volgende stap in die ontwikkeling.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen