Premium

Haarlemmers blij met opening Hema outlet in voormalige Hudson’s Bay: ’Ik zoek portemonnee voor leuk prijsje’

Haarlemmers blij met opening Hema outlet in voormalige Hudson’s Bay: ’Ik zoek portemonnee voor leuk prijsje’
Bezoekers van de nieuwe Hema outlet in het voormalige V&D pand wachten geduldig tot de deuren opengaan
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Een portemonnee heeft hij nodig. Willem Hogendorp (71) staat vrijdagochtend als eerste klant voor de Haarlemse Hema Outlet aan het Verwulft. Niet omdat de winkel nieuw is, maar gewoon omdat zijn oude beurs is versleten.

De witte en rode ballonnen staan feestelijk naast de hoofdingang van de voormalige Hudson’s Bay. De stoep wordt nog even snel geveegd. De laatste markeringen op de grond geplakt. Net op tijd voordat de eerste bezoekers zich aanmelden.

De rij voor de Hema Outlet groeit gestaag. Lilian wacht achter Hogendorp met een koffie in de hand tot de deuren opengaan. ,,Ik heb drie jongetjes, dus ik hoop kinderkleding te scoren. Het is maar één dag open toch?” De bezoeker achter haar schudt het hoofd. ,,Nee hoor, ze hebben een contract van zes maanden.”

Reuring

Lilian weet dat er veel ideeën over het gebouw de ronde hebben gedaan. ,,Er was ook sprake dat de bibliotheek hier heen zou komen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Dan zou de openbare functie van de huidige bieb verloren gaan als ze daar woningen hadden gebouwd.” Wel is ze blij dat er nu weer reuring in de oude V&D ontstaat, want zo staat het in haar herinnering gegrift. ,,Bij de V&D kocht ik vroeger als kind altijd mijn schoolspullen. Schriften en agenda’s.”

Linde (11) die ook met haar moeder in de rij staat, herkent dat maar dan van de Hema. ,,Schoolagenda’s lopen altijd tot de zomervakantie, dus ik heb ook al gekeken naar een nieuwe agenda.” Ze is een echte Hema fan en kan niet wachten om te snuffelen tussen alle spulletjes. Op de site heeft ze een leuk strandlaken gezien, waar ze zichzelf al op ziet liggen. Ze ging ook wel regelmatig rondneuzen in de Hudson’s Bay, maar de Hema is toch aantrekkelijker.

En dan is het tien uur en gaan de deuren van de eerste Haarlemse Hema Outlet open. Medewerkers heten de bezoekers welkom en staan klaar met een winkelmandje. Vijftig mensen mogen in de winkel aanwezig zijn. Op de begane grond staan rekken vol kleren. Van kinderkleertjes tot jassen. Van bloknootjes tot stickertjes.

Collectie

,,Het zijn producten van de collectie van vorig jaar en spullen die we nu in de uitverkoop doen”, vertelt filiaalleider Mindy van der Ahé. ,,Alles is goed geprijsd. We verwachten veel klanten.” Keihard hebben ze gewerkt om de begane grond van de Hudson’s Bay om te toveren tot outlet. Binnen twee weken kwam het tot stand.

Ook Aniek Visser, filiaalleider in Schalkwijk, en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de outlet denkt dat het druk wordt. ,,Er zijn zelfs extra beveiligers aangetrokken. We hebben veel geflyerd en ook door de berichten in de krant denken we dat veel mensen een kijkje komen nemen.”

De filiaalleiders merken op dat de loopruimte tussen de kledingrekken en manden met spullen zorgvuldig is gemeten. ,,Alles is ruim opgezet zodat klanten veilig kunnen winkelen.”

Bij de uitgang loopt Hogendorp, de eerste bezoeker van de dag weer naar buiten. Enthousiast zwaait hij met zijn nieuwe portemonnee. ,,Gelukt én ook nog voor een mooi prijsje.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.