Premium

Honderd Haarlemmers demonstreren vóór opvang vluchtelingenkinderen: ’Hulp aan kinderen weigeren, ongelofelijk’

Honderd Haarlemmers demonstreren vóór opvang vluchtelingenkinderen: ’Hulp aan kinderen weigeren, ongelofelijk’
Stil protest op de Grote Markt om te laten zien dat vluchtelingenkinderen welkom zijn in Haarlem.
Haarlem

Zo’n honderd Haarlemmers hebben donderdagavond op de Grote Markt een stille demonstratie gehouden. Vluchtelingenkinderen zijn welkom in Haarlem, was de boodschap.

De ’menselijke keten op gepaste afstand’ is een initiatief van het Comité Vluchtelingenkinderen Haarlem. Bedoeling van de actie is het kabinet op andere gedachten te brengen. Betrokkene Joshua Nolet - in het dagelijks leven zanger van popgroep Chef’Special - is er bij op de markt. ,,Landen om ons heen hebben aangegeven bereid te zijn om kinderen - die nu in erbarmelijke omstandigheden in Griekenland verblijven - op te nemen. Ons kabinet weigert hulp te bieden. Ik vind dat echt ongelofelijk.’’

Joshua’s moeder Josine Nolet en haar collega-juf Wera de Lange hebben het initiatief genomen voor de demonstratie. Langzaam maar zeker sluiten steeds meer Haarlemmers zich aan. De noodzakelijke onderlinge afstand wordt in acht genomen. Vanwege het tijdstip (van acht tot kwart voor negen) zijn er niet veel passanten. ’Waar is dit voor?’, vraagt een enkeling die langs wandelt. Een agent en handhaver kijken op afstand toe.

Deelnemer Ton Waarts verbreekt de stilte. Hij schetst in enkele rake zinnen hoe Nederland in 1920 grote aantallen Hongaarse kinderen opnam die uit de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog kwamen. En hoe zes miljoen Nederlanders in de periode 1914-1918 één miljoen Belgische vluchtelingen wisten op te nemen. Instemmend geklap.

,,Dat zegt toch gewoon alles?’’, vindt Haarlemmer Leonard Domhof, die met dochter Lana is gekomen. ,,Wij zijn met 17 miljoen en we kunnen er nog niet eens vijfhonderd opnemen.’’ En als na die kinderen vervolgens ook hun ouders (mochten ze die nog hebben) naar Nederland komen? Domhof: ,,Nou, èn?’’

’Niet wegkijken’, is op een van de meegebrachte protestborden te lezen. ’Kabinet herzie uw besluit’, en ’Code rood’. Monseigneur Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam is aanwezig en onderschrijft de demonstratie. Haarlem heeft zich in het recente verleden gastvrij opgesteld jegens vluchtelingen. ,,Dat is beter dan kadavers van varkens in bomen ophangen’’, stelde de vorige burgemeester Bernt Schneiders. Ruim tachtig gemeenten zijn bereid vluchtelingenkinderen op te nemen. ,,Er is beweging bij het CDA nu’’, weet Joshua Nolet, die wekelijks op Instagram een protest houdt. Volgende week donderdag is er opnieuw een protestactie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.