Handhavers mishandeld in IJmuiden aan Zee; beelden van mishandeling op social media te zien [video]

IJMUIDEN AAN ZEE

De politie heeft donderdag aan het einde van de middag twee aanhoudingen verricht nadat handhavers werden mishandeld in IJmuiden aan Zee.

Rond 17 uur gingen vier handhavers naar ’t Kwelderpad bij het Kleine Strand na een melding dat zou worden gevochten. Er werd niet gevochten, maar ze zagen wel een grote groep jongeren.

Een jongen wilde in het water springen vanaf de Zuidpier bij de jachthaven. Dat is verboden. Hij werd gewaarschuwd, maar sprong toch. Daarna moest hij zich legitimeren van de handhavers.

Hij wist zich los te wurmen en ging ervandoor, met de handhavers achter zich aan. Hij rende terug naar de groep jongeren.

De handhavers werden door de groep geslagen en bespuugd. Een van hen is naar het ziekenhuis gebracht met verwondingen aan kaak en tanden.

De politie heeft daarop twee personen uit de groep aangehouden: een 17-jarige jongen en een 17-jarig meisje, beiden uit IJmuiden. Naar een derde verdachte wordt nog gezocht.

Voorzitter Marianne Schuurmans van de Veiligheidsregio Kennemerland zei op televisie dat de groep bestond uit 40 tot 50 jongeren. ,,Onvoorstelbaar en onacceptabel”, noemt ze het.

Ze pleitte in NOS Met het oog op morgen voor bodycams voor boa’s. Die krijgen ze echter al in Velsen. "En wellicht kunnen boa’s een noodknop krijgen, dezelfde als de politie heeft."

© Ko van Leeuwen

Op social media ging een filmpje rond van de mishandeling, dat ook door Dumpert online is gezet.

In de uitzending van Hart van Nederland zei donderdagavond Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, woest te zijn. "Echt schandalig, echt schokkend. Ik ben laaiend." "Ik heb de boa’s nog niet gesproken", vertelt Kuin in Hart van Nederland. Hij weet wel dat ze zeer onder de indruk en ontdaan zijn, zo meldt het programma. "Ze hebben binnenkort een gesprek met de burgemeester. Er moet snel wat gebeuren."

De VVD heeft Kamervragen gesteld aan de minister over het incident in IJmuiden aan Zee. ,,Lafbekken die handhavers belagen en aanvallen zijn vol in beeld. Opsporen en voor de rechter dus. Ze mogen er niet mee wegkomen”, aldus de indiener Dilan Yesilgöz die de Kamervragen aankondigde in WNL.

Lees ook: Handhavers richten zich in Velsen vooral op overlast jeugd

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.