Premium

Besluit over tijdelijke verruiming terrassen in Haarlemse binnenstad valt snel: ’We kijken er serieus naar’

Besluit over tijdelijke verruiming terrassen in Haarlemse binnenstad valt snel: ’We kijken er serieus naar’
Haarlem

Op aandringen van een aantal horecaondernemers onderzoekt de gemeente Haarlem of restaurants en cafés in het centrum hun terrassen tijdelijk kunnen uitbreiden. Dan kunnen zij, ondanks de ‘anderhalvemetersamenleving’, toch wat meer gasten ontvangen. ,,We staan ervoor open en kijken er serieus naar’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Door corona is een uitzonderlijke situatie ontstaan waarin elk metertje telt.’’

De gemeente wil de horeca snel laten weten in hoeverre grotere terrassen mogelijk zijn. Over enige dagen moet meer duidelijk worden.

Eerlijk

De Haarlemse horeca bereidt zich voor om vanaf 1 juni weer open te gaan. Om de anderhalve meter afstand te waarborgen, moeten ondernemers tafels verder uit elkaar zetten.

,,Een van de dingen die gemeente kan doen om de horeca te helpen, is tijdelijk grotere terrassen toestaan’’, zegt Hildo Makkes, voorzitter van de Haarlemse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Daarbij is het de vraag: hoe kun je dat doen? En: hoe kun je dat zo eerlijk mogelijk doen?’’

Afgelopen donderdag heeft Makkes in de binnenstad samen met vertegenwoordigers van de brandweer, politie en gemeente een aantal plekken bekeken. Op sommige locaties is meer mogelijk dan in smalle straten zoals de Lange Veerstraat. Al zou je in die horecastraat volgens Makkes wellicht ruimte kunnen winnen door een deel van de straat af te sluiten voor fietsers.

Eenvoudiger

Bij het rijtje horecazaken aan de Riviervismarkt, waaronder Makkes’ kroeg De Uiver, ligt het eenvoudiger. Terrassen tegen de kerk aan zouden daar een optie kunnen zijn. Op andere plekken zijn ondernemers uit de brand geholpen als ze een stukje grond van hun buren zouden mogen gebruiken.

Julian Vork van Bambu Kitchen & Bar aan de Grote Markt zou zijn terras graag een meter of zes naar achteren willen uitbreiden. Hij heeft achttien tafels buiten staan. ,,Die staan al anderhalve meter uit elkaar, maar wil je er tussendoor kunnen lopen dan heb je een dieper terras nodig. Dat kan hier makkelijk. Er is ruimte genoeg.’’

Volgens de gemeente zal het niet lukken om iedere horecaondernemer tevreden te stellen. ,,Er zijn heel wat factoren waar we als gemeente naar moeten kijken’’, zegt de gemeentewoordvoerder. ,,Dan moet je onder meer denken aan voldoende doorgang voor alarmdiensten, voetgangers, fietsers, bevoorrading.’’

,,Het is hartstikke ingewikkeld’’, aldus de woordvoerder. ,,Het is niet voor niks dat terrassen een bepaalde omvang hebben en dat we werken met terrasvergunningen. Maar we zijn serieus aan het kijken hoe we ondernemers zoveel mogelijk kunnen helpen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.