Werknemers Tata Steel laten dinsdag luidruchtig van zich horen met een toeterprotest

© Pieter van Hove
© Pieter van Hove
© Pieter van Hove
© Pieter van Hove
1/4
IJmuiden

De directie van Tata Steel kan dinsdag vlak voor elf uur beter geen vergadering plannen in het Dudokhuis in Velsen-Noord. Het zou onverstaanbaar zijn, want op straat zitten tientallen boze werknemers in hun auto te toeteren.

De vorm van dit protest lijkt te zijn afgekeken van het Duitse drive-in concert dat laatst in het Journaal was te zien. De anderhalve meter afstand kon daar keurig in stand blijven doordat iedereen in zijn eigen auto bleef zitten. Zo’n coronaconcert zal ook bij Tata plaatsvinden. Al zijn het ditmaal de autoclaxons die waarschijnlijk weinig ritmisch van zich zullen laten horen.

De protesterende medewerkers gaan luidruchtig toeteren. Een hele tijd. Daarmee demonstreren ze tegen het ontslag van Theo Henrar, de Nederlandse directievoorzitter van het bedrijf.

Maandag, toen het nieuws bekend raakte op het industrieterrein aan het Noordzeekanaal, waren er al korte werkonderbrekingen. Het zijn wilde acties, die niet door een vakbond zijn georganiseerd. FNV Metaal-voorman Roel Berghuis zei maandagavond: ,,De woede is zo groot, dat er vandaag al spontaan enkele werkonderbrekingen waren. We verwachten daarom morgen een hoge opkomst.’’

De bond vreest met de protesterende medewerkers dat het ontslag van Henrar tevens een massa-ontslag voor nog eens duizend werknemers in IJmuiden inluidt. ,,De eigenaren van Tata Steel in India willen heel graag IJmuiden inkrimpen, maar Henrar wist ze keer op keer te overtuigen van het grote belang van de vestiging voor Tata Steel en Nederland’, zei Berghuis eerder.

De bond vreest dat India het reorganisatieplan nu gaat doordrukken, ten koste van de werknemers in IJmuiden. Verder maakt de bond zich ook zorgen over de continuïteit van het bedrijf en de vergroening waar Tata Steel mee bezig is. Het is nog niet duidelijk wie de opvolger wordt. Gevreesd wordt dat het een marionet van de Engelse of Indiase directie wordt, die de ontslagplannen in IJmuiden onverkort zal doorzetten.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.