Om seksmaatje wordt nog gegrinnikt, maar bij de mondkapjes vergaat je het lachen | Commentaar

1/2

Buitenlandse media verspreidden het ’nieuws’ met gretigheid: hét adviesorgaan van de Nederlandse overheid adviseert singles een seksbuddy te nemen. Typisch iets voor ’die gekke Nederlanders’, de wereld zit in de lockdown en het landje achter de dijken propageert de vrije liefde.

Het was een uitglijder van het RIVM met een hoog grinnikgehalte. Natuurlijk was het geen advies aan singles om er maar een beetje op te los te knuffelen zo midden in de coronacrisis, maar het stond wel ongeveer zo geformuleerd. Onhandig.

Want als er al iets typisch Hollands was aan het advies, was het de nuchtere constatering dat liefde zich door een virus toch niet laat stoppen, maar dat het wel verstandig is om die liefde tot één bedpartner te beperken. De tekst werd aangepast en het leven kon weer verder, maar het voorval was illustratief voor de hobbelige route uit de lockdown. Voor RIVM en overheid ligt struikelen op het nog ongebaande pad naar de uitgang immers op de loer.

Neem de mondkapjes. De befaamde ’1 juno’ komt steeds dichterbij maar rondom de coronamuilkorf blijft het zwalken en kwakkelen geblazen. Zwalken qua beleid: helpen die dingen nou wel of niet? En kwakkelen qua organisatie. Want na bijna drie maanden intelligente lockdown is de centrale inkoop van mondkapjes voor de zorg allesbehalve een geoliede machine. Sterker: nu blijken er weer miljoenen ongeschikte kapjes te zijn ingekocht.

Dat er om het nationaal liefdesbeleid wordt gegrinnikt, valt te billijken. Maar wanneer in een belangrijk dossier telkens opnieuw verkeerde afslagen worden genomen, dan vergaat je het lachen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.