Alarm wanneer medewerkers in loodsen op Schiphol te dicht bij elkaar komen [video]

Schiphol

Op de werkvloer zoals in distributiecentra is het af en toe lastig om toch anderhalve meter afstand te houden. Een speciaal apparaat gaat alarm slaan wanneer dat toch het geval is. Twee bedrijven op Schiphol gaan er eind deze maand mee werken.

Het Amsterdamse bedrijf Dutchband heeft hiervoor de WATpod ontwikkelt in samenwerking met de koepel van luchtvrachtbedrijven ACN. De pod is een apparaatje dat op de schouder wordt gedragen, veelal op het veiligheidshesje. Wanneer medewerkers dan te dicht bij elkaar in de buurt komen, gaat het apparaat knipperen en geeft een alarm. In feite dus heel simpel.

Voor de pilot wordt samengewerkt met de ACN die daarbij twee vrachtlocaties op Schiphol eind deze maand laat proefdraaien.

Maarten van As, directeur van de ACN: ,,Wij benaderden Dutchband met een heel concrete vraag: kunnen jullie iets ontwikkelen om collega’s in de luchtvrachtketen te helpen bij het 1,5 meter afstand houden? Een eenvoudig, autonoom werkend systeem zónder valkuilen op gebied van privacygevoelige informatie. Dutchband ontwierp heel snel een systeem dat snel en eenvoudig inzetbaar is en medewerkers in drukke werkomgeving en waarschuwt als ze te dicht bij elkaar komen.’’

Michiel Fransen van Dutchband ziet overigens meer mogelijkheden voor zijn systeem: ,,WATpod staat voor Working Apart Together. De huidige coronasituatie inspireerde ons om iets te ontwikkelen dat de productie- en logistieke industrie helpt. Door het hoge aantal aan pakjes en de relatief kleine werkplekken bij distributiecentra is het moeilijk om constant de 1,5 meter regel na te leven. Maar het systeem is ook andere werkplekken in te zetten zoals in de bouw.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.