’Gouden Hart actie’ in Haarlem: biljet van 40 euro voor zorgmedewerkers, impuls voor lokale economie [video]

Marlies Vording
Haarlem

Wat begon als een idee van vier vrienden, groeide uit tot een grootschalig initiatief om zowel de zorg als de ondernemers in Haarlem een hart onder de riem te steken. Met de Gouden Hart actie wil de kersverse Stichting Heel Haarlem Helpt zoveel mogelijk donaties ophalen om beide sectoren tegemoet te komen. ,,Het is toch gaaf om als stad iets voor deze groepen te doen?’’, oppert initiatiefneemster Daphne Sijmonsbergen.

Bij de actie, die vandaag is gestart, snijdt het mes aan twee kanten. Medewerkers van het Spaarne Gasthuis - en als het initiatief een succes is, ook van andere zorginstellingen - krijgen van het verzamelde geld een ’Gouden Hart Biljet’ van 40 euro aangeboden.

Zij kunnen die uitgeven bij lokale ondernemers die zijn aangesloten bij het initiatief. Die ondernemers kunnen de biljetten vervolgens inleveren bij de accountant van de stichting. De waarde van het aantal ingeleverde bonnen krijgen zij volledig uitgekeerd. ,,Zo is het gedoneerde geld tegelijkertijd een impuls voor de Haarlemse economie.’’

Sijmonsbergen - werkzaam bij de gemeente als communicatieadviseur en woordvoerster - bedacht de formule toen ze vijf weken geleden na een drukke dag op haar bank neerplofte. ,,Ineens was het idee er. En omdat het een actie is met twee doelen, spreekt iedereen in Haarlem in ieder geval één component wel aan.’’

Vlnr: Katinka Gerritsma, Maurice Nelissen, Daphne Sijmonsbergen en Herman Opmeer.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Enthousiast stuurde ze een whatsappje naar haar goede vrienden Katinka Gerritsma en Herman Opmeer. Beiden hebben geen moment getwijfeld om het project te steunen.

,,Ik vind het een geweldig initiatief’’, aldus Gerritsma. ,,Het is simpel, het zit goed in elkaar en het is sterk omdat het twee doelen heeft.’’ Ook Maurice Nelissen, de partner van Sijmonsbergen, stond meteen achter de plannen.

Een dag later ging het viertal aan de slag. De grote vriendenkring van Nelissen kwam daar goed bij te pas. Een graphic designer, een websitebouwer en een accountant waren snel gevonden, gevolgd door een vriendin die de sociale media op poten zet. ,,Binnen een paar dagen hadden we al een logo’’, vertelt hij. ,,De drive is er bij iedereen.’’

Ook door andere stichtingen en vanuit het bedrijfsleven wordt ’hartverwarmend’ gereageerd op de Gouden Hart actie, aldus Opmeer. ,,De J.C. Ruigrok Stichting vond het zo’n fantastisch idee dat binnen een paar dagen al een bedrag van 10.000 euro is toegezegd’’, zegt hij.

Valutapapier

Drukkerij Royal Joh. Enschedé steunt het plan eveneens. Het bedrijf gaat de tegoedbonnen voor zorgpersoneel op valutapapier drukken. Ze worden voorzien van een watermerk en een uniek nummer, waardoor echte biljetten ontstaan. Dat neemt meteen een probleem weg: de biljetten kunnen niet worden vervalst.

Poster Gouden Hart Actie

Vervoerder Connexxion toont op de beeldschermen van alle streekbussen tot tenminste 30 juni een advertentie van de Stichting Heel Haarlem Helpt. Daarnaast hangen twee weken lang door de hele stad posters in verlichte reclamezuilen met een QR-code van de Gouden Hart actie en komt er een campagne op de sociale media. Zo legt de bekende Haarlemse radio-dj Giel Beelen in een vlog uit waarom de actie zo belangrijk is.

Wanneer de eerste biljetten worden overgedragen aan het bestuur van het Spaarne Gasthuis, hangt af van de snelheid waarmee de donaties binnenstromen. Vanaf vandaag kunnen Haarlemmers via www.heelhaarlemhelpt.nl een bijdrage doen.

,Het Spaarne Gasthuis bepaalt welke medewerkers op welk moment een biljet krijgen’’, legt Sijmonsbergen uit. Stichting Heel Haarlem Helpt hoopt dat genoeg geld wordt opgehaald om alle medewerkers - dus ook mensen die bijvoorbeeld in het magazijn of de schoonmaak werken - van een biljet te voorzien. Daarna richt de stichting de ogen op andere instellingen, zoals verzorgingstehuizen.

Winkels

Bij welke winkels en horecazaken kunnen zorgmedewerkers de biljetten binnenkort inleveren? Dat hangt af van de ondernemers. Zij kunnen zich via de website aanmelden voor de Gouden Hart actie. Bedrijven die een franchise zijn of onderdeel van een grote keten, zijn uitgesloten. Verder kunnen alle ondernemingen meedoen. Deelname is gratis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.