Premium

Nieuwe Hema in voormalig pand van V&D aan het Verwulft in Haarlem

Nieuwe Hema in voormalig pand van V&D aan het Verwulft in Haarlem
Met de Hema dient zich een nieuwe huurder voor het V&D-pand aan.
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De Hema neemt in de loop van de volgende maand haar intrek op de begane grond en eerste verdieping van het voormalige pand van V&D/Hudson’s Bay aan het Verwulft in Haarlem. Daar begint het concern een Hemarkt.

Het gaat vooralsnog om een tijdelijk huurcontract, maar de Hema wil zich er graag definitief vestigen met een complete winkel, zo laat een woordvoerder weten. In het pand van de Hema aan de Kruisstraat moet dan een supermarkt van Jumbo komen.

De Hemarkt valt te omschrijven als de outletformule van de Hema, die al in meerdere steden is neergestreken. Daar worden producten voor een billijk prijsje verkocht.

,,Wij bieden onze voorraden daar tegen een gereduceerde prijs aan. Wat ons betreft is de outlet het begin’’, zegt de woordvoerder, ,,van daaruit willen we kijken wat er verder mogelijk is op deze plek. Daar moeten we met eigenaar asr-vastgoed nog wel uitkomen. Wij willen het liefst een complete Hema in een van de mooiste panden van de stad. Wij zijn heel blij met deze kans.’’

Met de inrichting van de begane grond en eerste verdieping is al begonnen, de opening is over drie of vier weken.

Kruisstraat

Mocht de Hema definitief neerstrijken in het monumentale warenhuis dan wordt het filiaal in de Kruisstraat opgeheven.

Dat winkelpand wordt dan omgebouwd tot een supermarkt van Jumbo, zo is onlangs al overeengekomen bij het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst tussen Hema en Jumbo, die gezamenlijk een nieuw winkelconcept gaan ontwikkelen. ,,Dat speelt nu nog niet’’, zegt de woordvoerder, ,,maar de verhuizing naar het Verwulft biedt straks die mogelijkheid.’’

Of bij een definitieve verhuizing van de Hema het hele pand aan het Verwulft wordt betrokken is volgens de woordvoerder nog niet duidelijk, evenmin of er op de bovenste verdieping bijvoorbeeld weer een restaurant zou komen.

Discussie

Het Canadese warenhuis Hudson’s Bay sloot in december alle vestigingen in Nederland en zadelde een flink aantal steden op met lege grote winkelpanden.

In Haarlem barstte de afgelopen maanden een discussie los over een nieuwe invulling van het rijksmonument. Zo is door de gemeente vluchtig onderzocht of de centrale bibliotheek hier kon worden ondergebracht, maar dat bleek niet haalbaar.

Een culturele invulling komt veelvuldig voorbij als mogelijkheid. Zo zijn er vijf culturele instellingen in Haarlem die samen een oogje op een deel van het gebouw hebben laten vallen. Wonen op de bovenste verdiepingen is ook geopperd.

De gemeente zou in de kelder graag een fietsenstalling zien om de overlast van het fietsparkeren rond de Botermarkt aan te pakken, ze is daarover nog in gesprek met asr-vastgoed.

Lees ook

Haarlemse centrumbibliotheek niet naar pand V&D

Gemeente Haarlem wil snel invulling warenhuis na Hudson’s Bay

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.