Formule 1-leiding blijft hopen op een seizoen met vijftien tot achttien races, dat op 5 juli achter gesloten deuren moet starten in Oostenrijk

© archieffoto

Van onze verslaggever
Amsterdam

Max Verstappen kan zijn enorme fanschare dit jaar vermoedelijk alleen op afstand bedienen. Voor prachtige plaatjes van een oranje zee in Oostenrijk, België of - zoals gehoopt - in Zandvoort is het voorlopig nog te vroeg.

De Formule 1-leiding blijft dit jaar weliswaar hopen op een serieus seizoen met vijftien tot achttien races, dat op 5 juli achter gesloten deuren moet starten in Oostenrijk. Tot en met begin september is het doel om races af te werken in Europa, om vervolgens net als ieder jaar naar de verschillende werelddelen te vliegen. Het seizoen moet dan in december eindigen in Bahrein en Abu Dhabi.

Gezien de coronacrisis en de verschillende restricties per land is er logischerwijs nog niets definitief. Duidelijk is dat een Grand Prix op Circuit Zandvoort alleen begin september nog een optie is, aangezien onder meer in Nederland alle evenementen tot 1 september verboden zijn. Circuitdirecteur Robert van Overdijk liet eerder al weten dat Zandvoort ’de plicht’ heeft om elk officieel verzoek van de Formule 1 goed tegen het licht te houden.

Lammers

„Het zou dan inderdaad begin september moeten gebeuren”, zei Jan Lammers, directeur sportief van de Dutch Grand Prix, maandag. Hij zei eerder al te vrezen dat de GP van Nederland pas volgend jaar zijn terugkeer kan vieren. „Was er nu gezegd dat de laatste race in Europa uiterlijk 30 augustus zou moeten plaatsvinden dan was het er zeker niet van gekomen. Nu blijven we mogelijkheden onderzoeken waarbij uiteraard besluiten van het kabinet leidend zijn, maar ook het sentiment van het publiek. Staan ze open voor een wedstrijd zonder publiek of is uitstel tot volgend jaar dan een betere optie voor de racefans?”

Televisiecontract

De Formule 1 hoopt minimaal vijftien races te organiseren om zo aan het televisiecontract ter waarde van ruim 700 miljoen euro te voldoen. „We krijgen steeds meer vertrouwen in onze plannen voor het begin van de zomer, om te beginnen met de eerste race in Oostenrijk in het weekend van 3 tot en met 5 juli”, aldus CEO Chase Carey. „We moeten nog veel issues uitwerken, zoals de procedures voor teams en andere partners om landen in te komen en daar te kunnen werken.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen