Burgemeester Bloemendaal: Parkeerplaatsen strand blijven voorlopig dicht

Bloemendaals burgemeester Elbert Roest.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Bloemendaal

Ook dit weekend kunnen bezoekers niet naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort. „We kunnen niet anders”, vertelde de Bloemendaalse burgemeester Elbert Roest tijdens zijn tweede livechat op Facebook.

Volgens Roest is het onverantwoord om de parkeerplaatsen bij de stranden weer te openen voor het publiek, hoewel de stranden van Velsen en Beverwijk wel open zijn. De situatie daar is volgens de burgemeester heel anders. Het strand van Zandvoort en Bloemendaal is relatief smal en de parkeerterreinen liggen zo dicht op elkaar dat de kans bestaat dat mensen toch te dicht bij elkaar in de buurt komen. „Dat kunnen we ons niet veroorloven.”

De duinen en een aantal parken zijn een goed alternatief liet hij de kijkers weten, al blijft landgoed Elswout voorlopig nog gesloten voor het publiek. „Dat komt door het gedrag van mensen, in bomen klimmen en kampvuurtjes maken.” Dat laatste brengt vanwege de droogte ook risico’s op branden met zich mee. „Spreek elkaar aan”, riep hij de kijkers op.

In de gemeente houden mensen zich over het algemeen redelijk aan de richtlijnen tegen het coronavirus, ziet hij. Maar er is ook een zekere moeheid. „Ik moet daar hard over zijn. Het is niet zo dat we de regels kunnen versoepelen omdat mensen zich zo netjes gedragen. Het virus heeft maar een doel, zich verspreiden, en de risico’s zijn te groot.”

Sportverenigingen moeten de komende weken met plannen gaan komen hoe zij de activiteiten weer willen opstarten. De voorwaarden zullen streng zijn: de kantines en de kleedkamers blijven dicht. Ouders mogen het sporten van hun kinderen niet aangrijpen om elkaar langs de velden te ontmoeten. „Het zal fijn zijn als het sportleven weer op gang komt.” Woensdag moet het college vergaderen over de voorwaarden waaronder de sportverenigingen weer kunnen starten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.