Probleem: boerkaverbod geldt feitelijk ook voor mondkapjes

Een mondkapje in het openbaar vervoer.
© ANP
Amsterdam

Ze zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld: mondkapjes. Maar sinds het boerkaverbod zijn ze feitelijk verboden in de trein, op scholen, in overheidsgebouwen en voor patiënten in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Op overtreding staat een geldboete van maximaal 435 euro.

,,Ik denk dat een paar jaar geleden niemand in zijn stoutste dromen had zien aankomen dat we te maken zouden krijgen met deze pandemie’’, zegt advocaat Famile Arslan, die het rond de invoering van het verbod op de gezichtsbedekkende kleding in de zomer van 2018 opnam voor boerka- en nikabdraagsters.

,,We maken er op kantoor nu grapjes over, maar verder hoor je nog niemand over mondkapjes en het boerkaverbod’’, zegt Arslan.

Ze zijn verboden in onder andere het openbaar vervoer. Maar NS-woordvoerder Hessel Koster zegt dat het treinpersoneel er niet op mag handhaven. Dat deden de conducteurs ook al niet bij islamitische gezichtsbedekking.

De vervoersbedrijven hebben de overheid en het RIVM gevraagd om het dragen van mondkapjes te onderzoeken als alternatief voor anderhalve meter afstand. Als de NS aan die norm zou moeten voldoen, kan straks hooguit een kwart van de passagiers van voor de coronacrisis worden vervoerd.

Het is een puzzel. De uitweg in de wet – een uitzondering wanneer gezichtsbedekking noodzakelijk is in verband met de gezondheid of de veiligheid - gaat nu niet op. Al was het maar omdat het RIVM vindt dat mondkapjes – medisch personeel uitgezonderd – beter niet kunnen worden gebruikt. Ze bieden schijnveiligheid, is de stelling van het instituut.

Saillant detail: de grote voorvechter van het boerkaverbod – Geert Wilders – diende vorige week in de Tweede Kamer een motie in (niet aangenomen) over het gebruik van mondbeschermende middelen als onderdeel van de exitstrategie. Iets wat volgens de wet waar hij zelf pleitbezorger van was niet kan. Ook hij is kennelijk het boerkaverbod vergeten.

In Duitsland is mondbescherming vanaf aankomende week overal verplicht voor wie met openbaar vervoer wil reizen. In Oostenrijk en Luxemburg is die regel al eerder ingevoerd. En in Nederland heeft de branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland het RIVM gevraagd om advies over hoe ze in de toekomst meer mensen kunnen vervoeren.

De anderhalvemeterregel is – als de reizigersstromen weer op gang komen – in trein en bus namelijk niet vol te houden. Met verplichte gezichtsbedekking zou die bottleneck verholpen kunnen worden.

Ook Arslan draagt geregeld een mondkapje. ,,Als ik boodschappen doe voor mijn ouders, die bij de kwetsbare groep horen. Ik wil niet het risico nemen dat ik ze besmet’’, zegt ze. Maar de trein neemt ze niet. Haar vader brengt haar regelmatig weg als ze ergens moet zijn. ,,Dan zitten we allebei met een mondkapje op in de auto.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.