Premium

Sidney Waerts beschildert blinde muur in Haarlemse Johan van Vlietstraat: Meisjes maken hun eigen heelal

Sidney Waerts beschildert blinde muur in Haarlemse Johan van Vlietstraat: Meisjes maken hun eigen heelal
,,Hollandse kinderen die een ster werpen in het universum.’’
© Foto united photos/rob van wieringen
Haarlem

Het is stil op straat de laatste tijd. Als er dan een bijzondere activiteit plaats heeft, valt dat extra op. Op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat is kunstschilder Sidney Waerts aan het werk aan een grote muurschildering: ‘Matter’.

De afbeelding vordert gestaag. Sidney krijgt veel bekijks en positieve reacties van buurtbewoners. De hoek, grenzend aan de Kinderhuissingel is binnenkort een betoverende sterrenhemel rijker.

Sidney Waerts fietst regelmatig door Haarlem en heeft dan een speciaal oog voor blinde muren. Boven Hairshop Nico Weijers trof hij in de Johan van Vlietstraat zo’n ‘saai, kaal vlak’. Hij dacht ’daar kan ik wel wat mee’. In een boekje werkte hij een plannetje uit.

,,Dat heb ik toen in de Pieter Kiesstraat in de brievenbus gegooid van het huis boven de kapperszaak. Ik heb uitgelegd dat het me leuk leek op die muur een schilderij te maken. Toevallig bleek daar de directeur van Haarlemse Kunstlijn, Joke Breemouer haar atelier en vergaderruimte te hebben. Dat verzin je toch niet van tevoren? Zij was onmiddellijk enthousiast. In samenspraak met Joke ben ik oude fotografie met het heden gaan mixen. Op Google heb ik afbeeldingen gevonden die me inspireerden’’, vertelt Sidney bij zijn werksteiger.

Firmament

Hij stuitte onder meer op een oude foto van drie meisjes met een schortrokje aan. Met nog wat ander materiaal en het nodige knip- en plakwerk ontstond er een beeld dat herinneringen oproept aan de jaren 30 van de vorige eeuw. Hij gaf de meisjes op de foto nieuwe hoofden, tekende met potlood gebouwen bij het tafereel en knipte er een oude auto in. Een van de meisjes laat hij haar sterrensteen in het firmament gooien, dat zich aan hun voetjes uitstrekt. In de sterrenhemel staan ook de maan en de planeet Venus, waarvan alleen nog de contouren zichtbaar zijn. De afbeelding is grotendeels zwart-wit met een zweem van zalmroze, gemengd met warm-grijze tinten. De meisjes scheppen in hun grauwe wereld hun eigen heelal.

Sidney ,,Joke is met haar zus met vier ontwerptekeningen langs de deuren gegaan. Iedereen in de buurt vond het een mooi idee. Op basis van een van de ontwerpschetsen ben ik aan de slag gegaan. Maar terwijl ik bezig ben, gebeurt er op de steiger telkens weer wat onverwachts.’’

Heerlijk

Joke Breemouer verwoordt de blijdschap van de buurt: ,,Juist in deze tijd vindt iedereen het heerlijk om die lelijke muur te zien veranderen in een voorstelling die lijkt geïnspireerd op het kinderhuis dat hier ooit in de buurt heeft gestaan.’’ Buurtbewoonster Ans spreekt Sidney aan als we bij de muurschildering staan te praten: ,,Dit is een verrijking. Kijk eens op de hoek van de Garenkokerskade en de Pieter Kies. Daar heb je nog meer ruimte ook.’’

Graffiti

De van oorsprong Amsterdamse kunstenaar die sinds twee jaar in het Haarlemse Rozenprieel woont, is verguld met al die belangstelling. Hij maakte eerder in Haarlem onder meer een muurschildering op de Rijksstraatweg op een plek waar allerlei graffiti de buurt ontsierden.

Sidney is als kunstschilder autodidact. ,,Ik zie altijd overal mogelijkheden voor iets moois. Half september was het idee in grote lijnen klaar. Maar de benodigde vergunning moest nog komen en in de wintermaanden is het niet altijd zo handig schilderen op zo’n steiger. Dus nu is het eind april geworden dat het afkomt. Juist deze corona-break is een goed moment om het op de muur te zetten. Ik hoop volgende week klaar te zijn. Dan kunnen we het te zijner tijd vieren als we straks weer gewoon naar buiten mogen’’, voorspelt Sindney.

Toeval

Dat de meisjes op de afbeelding doen denken aan de jongens en meisjes van het Kinderhuis dat in de zeventiende en achttiende eeuw aan de overkant was gevestigd aan de vest in het toenmalige Magdalenaklooster, berust volgens de kunstenaar op toeval. ,,Die titel ‘Matter’ die ik het werk heb meegegeven, verwijst naar ‘materie’, en naar ‘wat ter zake doet’. Voor mij zijn het Hollandse kinderen die een ster werpen in het universum. Hun eigen universum.’’

,,Het beeld laat een verleden en een toekomst zien. Het gaat om het doorgeven van de betekenis van de dingen aan nieuwe generaties. Dat alles met elkaar in verbinding staat. Het werk heeft nu door de Corona-crisis een grotere betekenis voor mij gekregen.’’

,,We zitten in een hele belangrijke tijd waarin we een grote verantwoordelijkheid hebben om een mooiere wereld aan te bieden voor onze kinderen wanneer wij er niet meer zijn’’ besluit Sindney Waerts.

Meer afbeeldingen van de kunstenaar en hoe hij aan het werk is in de Pieter Kiesstraat vind je op instagram: @sidney_waerts.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.