Premium

Geen voetbal? Dan hangen we toch gewoon 25 knijpers in ons gezicht? Ook leuk, zo dachten de vrouwen van DSS

Geen voetbal? Dan hangen we toch gewoon 25 knijpers in ons gezicht? Ook leuk, zo dachten de vrouwen van DSS
Puzzelen, taart bakken, knijpers in het gezicht hangen. De vrouwen van DSS hoeven ze zich in quarantaine niet te vervelen.
© Fotocollage Peter van den Elshout
Haarlem

Ze mogen dan niet met elkaar op het veld staan, de vrouwen van DSS 1 blijven hecht. Trainer Marelle Worm houdt haar meiden betrokken met ludieke opdrachten en sportieve uitdagingen.

DSS had half maart nog alle kansen op het kampioenschap. In de hoofdklasse had het evenveel punten als Saestrum, maar moest het de koploper voor laten gaan op de ranglijst vanwege een minder doelsaldo. Dat de titelstrijd moest worden opgegeven, noemt Worm ’jammer, raar en zuur, maar wel begrijpelijk.’

Worm mist de wedstrijden met haar team. „We zien elkaar drie, vier keer per week. Je bent het hele seizoen met elkaar bezig om samen naar een doel te werken. De wedstrijd te winnen, het goed te doen in de competitie en elke week beter te spelen. Dat valt in ene weg.”

Het zwarte gat werd snel gevuld. Worm bedacht een teamchallenge. Elke dag kregen de speelsters opdrachten. Van simpele opdrachten zoals het bakken van een appeltaart, tot ludieke opdrachten zoals een foto maken van jezelf met 25 knijpers in je gezicht. „Ze hebben mij echt verbaasd in hun creativiteit. Ik vroeg bijvoorbeeld om op een zo originele plek een buikspieroefening te doen. Een speelster deed het op het dak van een auto.”

De challenge pakte zo goed uit, dat de speelster er twee weken mee zoet waren. „Het is echt een team. Dat wist ik wel al, maar het is bevestigd. Ze zijn echt met elkaar begaan. Ik dacht we er na een week wel klaar mee zouden zijn, maar de meiden bleven fanatiek.”

Pubquiz

De challenge is inmiddels ook in de rest van de vereniging uitgerold. Op de website van de vereniging zijn 101 opdrachten te vinden voor de andere teams van de club. In april schakelde de selectie over op pubquizes. „Een keer per week. Om beurten maken speelsters de vragen. Veel vragen gaan ook over elkaar. Zo hebben we elkaar eigenlijk weer beter leren kennen.”

Naast de gezelligheid proberen de vrouwen ook zo fit mogelijk te blijven. Ook op dat gebied daagt Worm haar speelsters uit. Iedereen heeft de hardloopapp Strava op zijn telefoon geïnstalleerd. „Op die manier kunnen we precies van elkaar zien wie wat doet. Ook geef ik opdrachten mee. Vorige week moest men zo vaak mogelijk de trap op en neer rennen. Deze week gaan we de shuttleruntest doen. Dat is de piepjestest die de meeste mensen wel van de middelbare school kennen. Het is een leuke manier om toch actief te blijven.”

Videoconferentietraining

Rust is er niet bij, want ook de fysiotherapeut heeft nog een programma voor de selectie. „Elke zaterdag geeft hij via een videoconferentie een trainingen. We doen dan allemaal voor de webcam de oefeningen die hij ons geeft.”

Verveling is er dus nog niet bij voor de voetbalsters, toch kijkt Worm uit naar het nieuwe seizoen. „Je wil toch gewoon met die meiden op het veld staan. Ik ben nu bezig met het samenstellen van de selectie van volgend seizoen. Dat is toch wat lastiger dan normaal. Drie speelsters hebben aangegeven te stoppen, een aantal twijfelt nog. Gelukkig hebben we de jeugd goed in beeld en weten we ook welke speelsters mogelijk van buitenaf interessant zijn.”

Qua hervattingen van de trainingen mikt Worm op augustus. „Daar ga ik vanuit.” En anders heeft ze nog wel challenges liggen om ook tijdens de coronacrisis in quarantaine bezig te zijn. „Maar die ideetjes houd ik nog even voor mezelf.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen