Premium

Ruime meerderheid in Noord-Hollandse Staten voor stoppen met Duinpolderweg

Ruime meerderheid in Noord-Hollandse Staten voor stoppen met Duinpolderweg
© Archief
Haarlem

De oproep van de Zuid-Hollandse provinciebestuurder Floor Vermeulen ten spijt draaien de Provinciale Staten van Noord-Holland op 18 mei het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland om te stoppen met de Duinpolderweg niet terug.

Dat bleek maandag bij de bespreking in de provinciale commissie mobiliteit van het GS-besluit om van het project alleen de verdubbeling van de Nieuwe Bennebroekerweg te laten doorgaan. De doortrekking naar de N208 en ook de aanleg van de Poelweg tussen Lisse en de A44 gaan wat GS betreft niet door.

Boosheid

De verklaring voor het besluit, dat met grote boosheid in Den Haag, Holland Rijnland en de gemeenten Lisse en Hillegom is ontvangen, is, zo herhaalde gedeputeerde Jeroen Olthof nog een keer, dat er na de verkiezingen een nieuwe politieke realiteit is ontstaan. Die is het gevolg van de winst voor GroenLinks, dat twee gedeputeerden leverde aan het nieuwe college.

Ruime meerderheid in Noord-Hollandse Staten voor stoppen met Duinpolderweg
Protest tegen de Duinpolderweg aan de Oosteinderlaan in Hillegom.
© Archief

De belangrijkste vraag maandag was: hoe gaat het na 18 mei verder? De verhouding tussen GS van Noord-Holland en alle bestuurders in Zuid-Holland staat op scherp, zo bleek ook maandag bij de inspraak van Vermeulen en Holland Rijnlandbestuurder Arno van Kempen.

Daarnaast ligt er een grote woningbouwopgave in de westflank van Haarlemmermeer en blijft de oost-westbereikbaarheid van de Bollenstreek een probleem. Met name bij coalitiepartij VVD ligt het besluit om al die redenen zwaar op de maag.

Het zal zeker tijd kosten om de verhoudingen te herstellen, beaamde Olthof direct. Maar hij twijfelt er niet aan dat dat uiteindelijk wel gaat lukken, ook omdat de twee provincies en de grensgemeenten nu eenmaal zaken met elkaar zullen moeten blijven doen.

Lees ook: Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof: ’Voor deze Duinpolderweg is gewoon geen draagvlak’

Lees ook: Duinpolderweg van de baan: woede en vreugde over besluit Noord-Holland

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.