Premium

Commentaar: Appathon eenmalig experiment [video]

Commentaar: Appathon eenmalig experiment [video]
© EPA

In alweer een weekend thuiszitten viel er toch genoeg te beleven. Voor wie even geen zin had in tuinieren of een sportretro kon zich vermaken met het www-muziekfestival One World: Together at Home en de ’appathon’.

Het staren naar artiesten met de huiskamer als podium was een hele uithoudingsproef. Nee, dan de appathon, digitale slow-tv die zijn weerga niet kent. Niet eerder vertoond op de Nederlandse schermen. Bedrijven en organisaties kregen het weekend de tijd om de door hun ontwikkelde corona-app aan te prijzen en dat was allemaal live op Youtube te volgen.

Een groep deskundigen bestookte de appontwikkelaars met kritische vragen. Ontelbare keren kwamen begrippen als veiligheid, privacy, GDPR-proof voorbij. Ook de kijker mocht, via mail, vragen stellen. Toen ook nog bleek dat een van de nieuwe apps al een datalek vertoonde, werd de spanning bijna ondraaglijk.

Maar wat in al die uren kijkgenot niet duidelijk werd, is waarom dit allemaal te zien was. Niet als democratisch middel, want in de besluitvorming speelt ’de meerderheid’ uiteindelijk geen rol. Het was het ministerie om volledige transparantie in een delicaat proces te doen. Kan zijn, maar was dan een sessie met experts en belangenorganisaties niet afdoende geweest? Overigens waren de wetenschappers bij de voorselectie al afgehaakt uit frustratie over dit proces.

De uitkomst na een weekend met roodomrande ogen appathon kijken was dat er voorlopig geen corona-app komt. Aardig bedacht dit experiment, maar op deze manier niet meer doen. Pure tijdverspilling, zelfs tijdens een lockdown.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.