Stilvallen toerisme leidt tot miljoenenstrop in de regio

Haarlem

Het wegvallen van inkomsten uit het toerisme in de regio leidt tot een tegenvaller van enkele miljoenen voor de gemeenten in deze regio.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben voor een dramatische daling van het aantal toeristen geleid.

Voor Haarlemmermeer, na Amsterdam de gemeente met de meeste hotelkamers van Nederland, is het wegblijven van toeristen een flinke klap. Jaarlijks zijn er in de gemeente 2,5 miljoen overnachtingen, mede dankzij de aanwezigheid van de luchthaven Schiphol. De toeristenbelasting is in de gemeente iets meer dan zes procent van de prijs voor een overnachting.

Jurgen Nobel, wethouder Financiën in de gemeente, ziet het somber in. ,,Bij een halvering van het aantal toeristen is dit al ruim zes miljoen minder inkomsten. Wij hebben na Amsterdam de meeste hotelbedden. Dus dit gaat om miljoenen euro’s die we aan toeristenbelasting mislopen.”

Ook Haarlem, waar de toeristenbelasting voor hotelkamers 5 euro per nacht is en die voor hostels en campings twee euro per nacht, ziet de inkomsten dalen. Dat geldt ook voor de inkomsten uit het parkeren in de stad. Hoeveel dat is op dit moment nog niet duidelijk, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. Op dit moment werkt de gemeente aan een eerste inventarisatie van de gederfde inkomsten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.