Toen er op 18 april nog wél gesport werd: de 19-jarige Ruud Gullit laat de Kuip alvast zien wat hij kan - in het shirt van Haarlem

Ruud Gullit in het shirt van Haarlem in de wedstrijd op 18 april 1982 tegen Feyenoord, de club die hem enkele maanden later koopt.

Ruud Gullit in het shirt van Haarlem in de wedstrijd op 18 april 1982 tegen Feyenoord, de club die hem enkele maanden later koopt.© Foto ANP

Theo Brinkman

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 18 april 1982, Feyenoord-Haarlem 1-3.

We zijn in de Kuip, april 1982. Bijna veertig jaar geleden dus. Het faillissement van HFC Haarlem is nog heel ver weg. De club zit juist in een geweldige periode. Haarlem is het seizoen ervoor kampioen van de eerste divisie geworden en draait nu boven in de eredivisie mee. Het staat zesde, achter Ajax, PSV, AZ’67, FC Utrecht en Feyenoord, waar het deze zondagmiddag 18 april op bezoek gaat.

Aflevering van gisteren: De mooie jaren van Oranje in de Fed Cup

Haarlem heeft dit seizoen ervaring aan boord, maar het heeft vooral ook een opvallend jong talent: Ruud Gullit. Het seizoen is nog maar net begonnen als hij op 1 september 1981, zijn negentiende verjaardag, debuteert in het Nederlands elftal. „Hij was nog jong, maar al in zijn tienerjaren had Ruud een indrukwekkende uitstraling”, zegt zijn veel oudere ploeggenoot Martin Haar later over die jaren. „Maar goed, die uitstraling was leuk en aardig, maar waar het om ging was of hij ook kon voetballen. Nou, daar hadden we niet lang voor nodig, om die vraag te beantwoorden.”

750.000 gulden

De jonge Gullit doet van zich spreken in de eredivisie. Op 14 april, vier dagen voor deze Feyenoord-Haarlem, staat hij voor het eerst in de basis bij Oranje. Het is duidelijk dat hij een bovengemiddeld talent is. Dat heeft ook Feyenoord gezien. Hans Kraay, die een paar maanden later trainer wordt in de Kuip, wil Gullit per se naar Rotterdam halen. Er is 750.000 gulden beschikbaar voor de transfer. Dat bedrag heeft een bemiddelde supporter toegezegd als ’zijn’ cluppie een echte versterking wil halen. En zo gebeurt het.

Vader van Paul de Leeuw

Met het geld van Henk de Leeuw, de supporter om wie het gaat, wordt Gullit naar de Kuip gehaald. De Leeuw (de vader van Paul de Leeuw) is alleen bepaald niet blij, omdat de aankoop van Gullit meer kost dan het afgesproken bedrag. Haarlem-voorzitter Henk Hut heeft een vraagprijs van 831.222,90 gulden genoemd en erbij gezegd dat Gullit naar Anderlecht gaat als Feyenoord niet over de brug komt. Feyenoord hapt toe, ondanks de forse vraagprijs. Gullit zelf wil ook graag. Hij is bij Feyenoord-routinier Willem van Hanegem thuis geweest (geregeld door Kraay) en tijdens dat bezoek warmgemaakt voor de club. De rest is geschiedenis. Gullit wordt met Feyenoord in 1984 landskampioen en groeit daarna uit tot een wereldster.

Penalty gemist

Deze zondagmiddag wint Haarlem trouwens van Feyenoord. Het wordt 1-3, mede door een kopbal (0-2) van Gullit, die later in de wedstrijd een penalty mist. In de rebound scoort Wim Balm: 0-3.

Door de overwinning komt Haarlem op gelijke hoogte met Feyenoord. Aan het eind van de competitie staat Haarlem knap vierde, een plek die goed is voor Europees voetbal.

Twee jaar later, in 1984, wordt Haarlem nog een keer vierde. Daarna wordt het alleen maar minder. In 2010 gaat het echt niet meer en wordt de stekker eruit getrokken. HFC Haarlem is geschiedenis.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen