Premium

Verbijstering over huttenbouw in reservaat Eindenhout in Haarlem

Verbijstering over huttenbouw in reservaat Eindenhout in Haarlem
Restanten van de ’ladder’ in de monumentale rode beuk bij de theekoepel in Eindenhout.
© foto united photos/toussaint kluiters
Haarlem

Tot verbijstering van de Vereniging Vrienden van de Haarlemmerhout zijn in Haarlem afgelopen weken forse vernielingen aangericht in het eeuwenoude en beschermde Eindenhout. Tientallen kinderen hebben in het afgesloten Vogelbos, een gemeentelijk natuurreservaat, boompjes afgezaagd en hutten gebouwd. Ook een ruim tweehonderd jaar oude, monumentale rode beuk nabij de theekoepel is beschadigd geraakt.

Eindenhout ligt achter het Huis met de Beelden aan de Wagenweg. Achter de theekoepel ligt het niet openbare Vogelbos, dat beschermd is vanwege zijn bijzondere natuurwaarden.

De gemeenteraad van Haarlem heeft dit bos in 1974 uitgeroepen tot natuurreservaat. Het Vogelbos wordt slechts één keer per jaar opengesteld voor het publiek, dat er dan onder deskundige leiding een kijkje mag nemen.

Tot ontsteltenis van de Vrienden van de Haarlemmerhout is er afgelopen weken veel vernield. Titi des Bouvrie van de Vrienden uit onomwonden haar teleurstelling over wat daar heeft plaatsgevonden: ,,Er zijn allemaal kindertjes die vanwege corona niet op school zitten.

Die hebben bomen omgezaagd en hebben daarmee een brug over de sloot gebouwd die om het bos heen loopt. Ze zijn het bos ingegaan. Er groeien allemaal bijzondere planten, korstmossen en het is een enorm belangrijk broedvogelgebied. Er heerst vooral rust.’’

De Vrienden moesten constateren dat in het Vogelbos een grote open plek was gezaagd en dat er een hut is gebouwd. ,,Een prachthut, dat wel, met pallets en vloerbedekkingen. Hij zou zo een prijs moeten krijgen. Maar dit kan echt niet. En ze hebben er ook een vuurtje gestookt.’’

Een vrijwilliger van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, die de vogels in het bos bestudeert (er zit onder meer een buizerdnest en er is onlangs een ijsvogelwand geplaatst) heeft zeker vijftien kinderen weggejaagd.

Des Bouvrie: ,,Kijk, het zou nog niet zo erg zijn, maar deze jongens hadden zagen, snoeischaren, messen en scheppen bij zich.’’

Ook een ruim tweehonderd jaar oude rode beuk vlakbij de theekoepel, een exemplaar met een stamomtrek van 5,40 meter die op de landelijke lijst van monumentale bomen staat, moest het ontgelden. Daarin waren planken geschroefd om er een ladder en een boomhut in te maken.

,,Ik ging ongeveer dood toen ik het zag. De schade is zo enorm. Hadden die kinderen maar ergens een fijn bos waar ze konden timmeren en zagen. Maar helaas’’, verzucht Des Bouvrie.

Daarom doet zij een oproep aan de ouders van deze kinderen. De tekst wordt geplaatst op de websites van Koninginnebuurt en van Bosch en Vaart.

De oproep luidt als volgt: ,,Willen alle ouderen aan hun kinderen uitleggen dat een zaag, een snoeischaar en messen in de natuur en in zo’n bijzonder bos waar wij zorgvuldig mee omgaan, streng verboden zijn? Het feit dat er in de bomen wordt gezaagd, gesnoeid en getimmerd is ontoelaatbaar. Het Vogelbos is verboden terrein!’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.