Waterpoloclubs in regio Haarlem moeten bijna allemaal op zoek naar trainers

Rick Mors is blij dat VZV ook volgend seizoen in de eerste divisie speelt.© Archieffoto

Marcel Tabbers
Haarlem

Het abrupte einde van de lopende waterpolocompetitie pakte vrijwel voor ieder team uit de regio positief uit. Zwembond KNZB laat het aan de vereniging zelf over of de club wil degraderen. Aan het eind van komend seizoen worden de ontstane verschillen in het aantal teams weer rechtgetrokken met het nieuw op te stellen reglement.

ZV Haerlem en VZV blijven bij de mannen in de eerste divisie spelen. De IJmuidenaren stonden er slecht voor en dreigden af te zakken naar de tweede divisie.

De Haarlemmers, net boven de welbekende ’streep’ op de tiende plaats, waren zo goed als zeker van lijfsbehoud. „Ik ben blij dat VZV erin blijft. De wedstrijden staan garant voor mooie derby’s”, liet waterpolocommissievoorzitter Frank Pruijn namens de Haarlemse club weten.

VZV-routinier Rick Mors was ook blij. „Sinds dit nieuws bekend is heeft Jasper Weber zich weer aangemeld bij ons na een jaar in de eredivisie bij De Ham. Hopelijk is hij niet de enige”, aldus Mors.

Beide clubs zijn naarstig op zoek naar een nieuwe trainer. Bij ZV Haerlem stopte Anton Heiden na drie seizoen. ’Clubman’ Wietse Krab, die halverwege het seizoen het roer over nam van de vertrokken coach Jeroen Barning, heeft te kennen gegeven niet verder te willen bij VZV.

In de derde divisie was er opluchting bij DWT. De Haarlemmers waren onder leiding van Koos Ruiter, vervanger van Hans Hogerheijde die begin 2020 vertrok, bezig aan een inhaalslag. „Het was nog lastig in de drie resterende wedstrijden alles in te lopen. We maken graag gebruik van dit buitenkansje”, meldde speler Pim Hendriks.

DWT moet wel op zoek naar een nieuwe coach omdat Ruiter al eerder had aangegeven de ’klus’ ad-interim te doen. ZPCH was vrijwel zeker van lijfsbehoud met de tiende plaats. De Hoofddorpers maakten een ’moeilijk’ seizoen door onder leiding van coach Ruud Kerkhoff door blessures en schorsingen, terwijl de spelers vertrouwen hadden gekregen na een goed jaar om eindelijk de stap hogerop te gaan maken.

Bij de vrouwen – beide spelend in de eerste divisie – stond VZV al veilig op een vijfde plaats. Bij ZV Haerlem, sinds februari onder leiding van Bas Willemsen na het vertrek van Peter Bogmans, was de veilige achtste plaats haalbaar geweest.

„Dat was wel een opgave, dus het spelen van play-outs in juni was een reële optie”, meldde Pruijn. Of de club door gaat met Willemsen bij de vrouwen is nog niet bekend. „We houden alle opties open. Bas blijft bij de club. Dat kan ook bij de mannen zijn.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen