Premium

Online interview met Haarlemse schrijver Paleaux moet 150 leerlingen Kennemer Lyceum prikkelen tot lezen

Online interview met Haarlemse schrijver Paleaux moet 150 leerlingen Kennemer Lyceum prikkelen tot lezen
Lex Paleaux, die wordt geïnterviewd door Frenk van der Linden
© Archieffoto United Photos
Haarlem

Jongeren lezen steeds minder. Maar het Kennemer Lyceum en Boekhandel De Vries van Stockum geven niet op. Samen met de Haarlemse schrijver Lex Paleaux en interviewer Frénk van der Linden trekken ze online ten strijde om leerlingen met hun neus in de boeken te krijgen.

Dinsdagochtend 14 april interviewt Van der Linden de schrijver Lex Paleaux over zijn boek Winterwater in de Haarlemse boekhandel De Vries van Stockum. 150 derdejaars havo-vwo leerlingen van het Kennemer Lyceum in Overveen zitten dan klaar om het interview te volgen, dat rechtstreeks online wordt uitgezonden. Vanachter hun eigen laptop thuis kijken de leerlingen naar het gesprek, dat later teruggeluisterd en bekeken kan worden op YouTube.

,,Paleaux is heel geschikt voor jongeren als ze beginnen met literatuur lezen’’, aldus Daan van der Valk van de Haarlemse boekhandel over de keuze van de schrijver. ,,Zijn boek Winterwater gaat over een jong kind. Het is bijna filmisch geschreven. Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger. Alle leerlingen zouden dit boek moeten lezen.”

En dat is ook de bedoeling van het interview. De schrijver moet de leerlingen over de streep trekken om het boek te lezen. Na het gesprek, dat een half uur duurt, ligt er op school voor elke leerling een gesigneerd exemplaar klaar. Docenten Nederlands hebben er uiteraard een opdracht bij bedacht. Of het boek verslavend zal werken en er daarna meer boeken worden verslonden, is natuurlijk dé grote vraag.

Oneerlijk

Netflix, Instagram, Snapchat: de concurrentie blijft oneerlijk. Rector van het Kennemer Lyceum Peter de Zoete is er realistisch over, maar geeft de moed niet op. ,,Laten we eerlijk zijn. De leerlingen moeten 25 boeken van de lijst lezen. Die lezen ze helemaal niet. Ze lezen allemaal uittreksels. De energie voor het vak Nederlands is laag. Toch vinden we het belangrijk dat jongeren lezen. Met dit mooie initiatief hopen we toch te bereiken dat een paar leerlingen af en toe een stap in een boekhandel zetten.”

Dat is ook de hoop van Van der Valk. Hij wil graag dat jongeren ervaren hoe het is om in een andere wereld terecht te komen. ,,We moesten wel even bedenken hoe we in coronatijd te werk moesten gaan, maar het Kennemer heeft de online lessen goed voor mekaar. Daar paste dit initiatief prima in.” De kosten voor het initiatief worden door drie partijen gedragen. ,,Het Kennemer heeft een potje voor dit soort evenementen, ik heb de marge van het boek verminderd en Stichting Leeshit heeft ook een aanzienlijk deel bijgedragen. Ik zie dit als investering.”

De Zoete wil benadrukken hoe bijzonder het is dat in deze tijd van isolatie waarin leerlingen en docenten het af en toe best ingewikkeld vinden, zo’n mooi initiatief kan ontstaan. ,,Onderwijs op afstand hebben we goed voor elkaar. Toch bestaat er een algemene gedachte dat techniek niet menselijk is. Maar met dit initiatief waar veel leerlingen en ouders tegelijk naar kijken creëer je een hele menselijke situatie.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.