Katja Snoeijs is met PSV op weg naar eerste landstitel, al zit ze voorlopig bij haar ouders thuis: ’Fijn dat ik hier mensen om me heen heb’

Voormalig Telstar-speelster Katja Snoeijs: ,,Of ik weer voor Oranje in aanmerking kom, is afwachten.”© Archieffoto

Cas Broxterman
Amstelveen

Katja Snoeijs (23) zit al een paar weken ’thuis’. Niet in Eindhoven, waar ze dicht bij haar club PSV woont, maar in Amstelveen. ,,De tijd zonder voetbal breng ik voorlopig door bij mijn ouders.”

Met PSV, de club die ze twee jaar terug verruilde voor VV Alkmaar, was ze volop op koers voor de eerste landstitel in haar carrière. Ze kreeg steeds vaker uitnodigingen voor de Oranje Leeuwinnen en de voormalige speelster van Telstar was ook op stoom voor haar derde topscorerstitel in de eredivisie.

Hoe zorg jij ervoor dat je fit blijft?

,,Vanuit PSV krijgen we ieder weekend een trainingsprogramma toegestuurd. Die vul ik aan met eigen oefeningen. Het is een kwestie van veel duurloopjes. Voor mijn gevoel valt het balgevoel voor negentig procent weg, omdat je niet met z’n allen op het veld staat.”

Wekenlang zonder bal aan de voet. Dat moet voor een voetballer ook mentaal een zware strijd zijn.

,,Dat is het steeds meer aan het worden, een mentale strijd. Gelukkig wordt ook daar veel aandacht aan besteed door de club. De mensen daar snappen ook wel dat het voor een voetballer niet niks is om zolang stil te staan. Er wordt via testen en gesprekken goed opgelet hoe het gaat.”

Je voetbalt bij een club uit de provincie die het zwaarst wordt getroffen in Nederland. Wat krijg je daar van mee?

,,Omdat we in Noord-Brabant spelen, zijn we een paar dagen eerder gestopt met trainen dan de meeste andere clubs in de eredivisie. De wedstrijd van dat weekend lag er ook al snel uit. Bij PSV werd toen in eerste instantie gezegd: tot maandag komt niemand meer op de club. Ik heb mijn spullen gepakt en ben naar Amstelveen gegaan. Toen de regels in de dagen erna steeds strenger werden, werd al snel duidelijk dat voetbal er voorlopig niet in zou zitten. Nu zit ik al zo’n vier weken bij mijn ouders.”

Is dat niet lastig, als je op jezelf woont en ineens weer naar je ouders moet luisteren?

,,Nou, soms voel ik me wel weer even het kind waar voor gezorgd wordt, haha. Er wordt ineens weer voor me gekookt. En het is toch ook wel fijn dat ik hier mensen om me heen heb. Alle speelsters van buitenaf die in Eindhoven wonen, zijn terug naar hun ouders. Ik zou er niet gelukkig van worden om daar in m’n eentje te zitten.”

Snappen jouw ouders in welke situatie jij als topsporter zit?

,,Ik denk dat het voor hen moeilijk is voor te stellen. Dat geeft ook niet. Ik vind het alleen al fijn om ze weer even elke dag te zien. Als ik ergens mee zit op het gebied van topsport, heb ik genoeg opties. Veel bespreek ik ook met ploeggenoten via videogesprekken.”

Ben jij nog bang dat de titel in gevaar komt als er straks weer gevoetbald mag worden?

,,Ik vind het lastig te zeggen, omdat er zoveel onduidelijk is. Voor mij én de club zou het de eerste keer landskampioen betekenen. Dat is dus mijn hoofddoel. Ik ben al twee keer topscorer van de eredivisie geweest. Nu wil ik eigenlijk wel kampioen worden. We moeten maar zien wat er gebeurt. Dat is aan de KNVB. Ik verwacht wel dat de competitie eerder op gang komt dan dat er weer interlands worden gespeeld. Of ik weer voor Oranje in aanmerking kom, is afwachten.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen