Premium

Spaarne Gasthuis: corona-angst bij bevallen onnodig, zelfs verkouden partner mag er bij blijven

Spaarne Gasthuis: corona-angst bij bevallen onnodig, zelfs verkouden partner mag er bij blijven
Haarlem

Een bevalling in het ziekenhuis levert in coronatijden volgens het Spaarne Gasthuis geen extra risico’s op. Ook de partner mag de geboorte in een van de zestien nieuwe bevalsuites gewoon bijwonen.

Het Vrouw & Kind Centrum van het Spaarne Gasthuis merkt dat er onder hoogzwangeren nogal wat onrust bestaat over het bevallen in jhet ziekenhuis. Samen met verloskundigen en de kraamzorg zijn er maatregelen genomen om de veiligheid van moeder en baby te waarborgen, aldus het ziekenhuis. Dat geldt zowel voor de hulp rond de zwangerschap als de bevalling.

Een van de maatregelen is dat zwangeren in principe alleen naar het ziekenhuis komen voor controles en echo’s. De partner mag dan via een beeldverbinding meekijken. Als de zwangere klachten heeft die mogelijk met corona te maken hebben, dan moet ze thuis blijven. Verloskundige Annemarijke Brienesse: ,,Er wordt verder zoveel mogelijk afstand gehouden tussen medewerkers en zwangeren. Een groot deel van de normale afspraken in een zwangerschap gaat gewoon door.’’

Volgens gynaecoloog Pieter-Kees de Groot kan de zwangere bij klachten en spoedsituaties altijd contact opnemen. ,,Wij werken binnen het Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV) Rondom Zwanger intensief samen met verloskundigen, gynaecologen en kraamzorgorganisaties en zorgen ervoor dat de geboortezorg ook tijdens de coronacrisis zo goed mogelijk verloopt. Momenteel is er een dagelijks overleg tussen alle partijen om de zorg steeds goed op elkaar af te blijven stemmen.’’

De zwangere behoudt de vrije keuze om thuis of poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Als er een medische indicatie is zal de bevalling altijd in het ziekenhuis plaatsvinden. Als de bevalling zich aandient zijn zorgen vaak onterecht, vindt De Groot: ,,Er zijn 16 bevalsuites in Haarlem Zuid. Er is genoeg plek. De afdeling is zo ingericht dat patiëntstromen goed gescheiden worden.’’ Voor een zwangere die besmet is met het coronavirus is een aparte verloskamer ingericht. Ook de partner is nog steeds welkom bij de bevalling. Zelfs met klachten van verkoudheid. Wel moet de aanstaande vader dan een mondkapje opdoen, afstand houden en op de bevalsuite blijven.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.