#Durftevragen: Dochters willen met vriendinnen binnen spelen

In #Durftevragen delen lezers van Vrij hun problemen en dilemma’s. Reageren? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Lobke (44) heeft twee dochters. Kim is twaalf jaar oud en Lena tien. „We hebben bijna dagelijks ruzie over het probleem ’met andere kinderen spelen’. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van andere ouders of grootouders. Tips zijn natuurlijk welkom.”

„Kim en Lena zijn echte sociale diertjes. Ze hebben beiden een grote schare vriendinnen. Het was hier voor de coronacrisis ook echt een zoete inval. Daar had ik nooit problemen mee. Ik stimuleerde het juist om hun vriendinnen mee naar huis te nemen. Maar nu is dat anders. Ik vind dat ook wij als gezin onze verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Ze geeft eerlijk toe: „In het begin heb ik de hele situatie onderschat. In de eerste week liep iedereen nog in en uit. Het leek wel vakantie. De skatebaan, en de speelplek voor oud en jong die vlak bij ons huis zijn te vinden, waren overbevolkt. Ik zag al die meiden regelmatig bij elkaar klitten. Hoezo afstand houden? Maar na een paar dagen, zeker na die ene zaterdag toen iedereen er massaal op uit trok in plaats van thuis te blijven, ben ik wel anders over de situatie gaan denken. Ook gevoed door de verhalen die ik lees in jullie krant over ouderen die eenzaam sterven en zo. Als wij onze kinderen niet leren hun verantwoordelijkheid te nemen. wie doet dat dan wel?”

Vandaar dat Lobke besloot een goed gesprek met haar dochters te voeren. „Ik zei onder meer tegen ze: ’Lieverds, dit is geen vakantie, dit is een crisissituatie. Je neemt vanaf nu geen andere kinderen meer mee naar huis. Je gaat ook niet zelf bij andere meiden in huis spelen. Je spreekt je vriendinnen buiten. Maar daarbij houd je afstand’. De volgende dag liep ik door het speelpark naar de supermarkt en zag ik dat Lena en een paar vriendinnen in een kring stonden als een soort rugbyteam. Hoofden bij elkaar en armen om elkaar heen. Ik heb Lena op dat moment niet gesommeerd om met me mee te gaan. Ik wilde haar niet voor schut zetten dus ik kwam er later bij ons thuis op terug. Achteraf weet ik niet of dit slim is geweest, maar goed. Ik heb haar nogmaals uitgelegd wat er aan de hand is. Ik weet niet hoe andere ouders dit ervaren maar het gaat het ene oor in en het andere uit.”

Kinderen begrijpen gewoon niet goed wat er aan de hand is en dat zorgt de laatste tijd ook voor ruzie in huis, gaat Lobke verder: „Kim heeft een van haar klasgenoten al een behoorlijke tijd niet gezien en wil haar uitnodigingen voor een logeerpartijtje. Ik heb voor de zoveelste keer aangegeven dat we dat niet doen. Kim werd heel boos. ’Bij andere kinderen mag het wel, jij bent gewoon overbezorgd.’ Dus nu vraag ik me af of dat inderdaad zo is. Ben ik te streng dat ik dat spelen met andere kinderen binnen de perken wil houden? De argumenten vliegen me hier in huis om de oren.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.