Roeier Bram Schwarz moest even vloeken toen hij hoorde dat de Spelen uitgesteld waren. De Haarlemmer richt zich vanaf heden wel gewoon op Tokio 2021

Bram Schwarz.© Archieffoto

Coen Eggenkamp
Haarlem

Het met een jaar uitstellen van de Olympische Spelen kwam hard aan voor Holland Acht-roeier Bram Schwarz. De Haarlemse kanshebber op olympisch eremetaal heeft de knop echter weer omgezet en gaat vol goede moed richting Tokio 2021.

De pas 21-jarige roeier, die vorig zilver behaalde bij de wereldkampioenschappen in Linz, heeft wel even flink zitten vloeken toen hij hoorde dat de Spelen dit jaar niet door zouden gaan.

,,Het is niet leuk als je ergens keihard voor traint en dat dan die climax ineens niet doorgaat. We hadden de laatste tijd veel werk verzet en stonden er fysiek goed voor. Het schiet dan toch even door je hoofd dat dat misschien voor niets is geweest. Je merkte in de laatste weken met al die onduidelijkheid dat de motivatie in de groep ook iets minder werd. Wat dat betreft is het fijn dat het IOC snel gehandeld heeft. Nog vier weken onduidelijkheid was ondoenlijk geweest.”

Opladen

Toen de ploeg het nieuws hoorde, is men meteen naar huis gegaan. ,,We trainden in Almere en over hoe het verder zou gaan, was toen nog niets duidelijk. Dan kan je beter gewoon stoppen en low-profile zelf doortrainen totdat duidelijk wordt wat en hoe. Waarschijnlijk duurt deze periode met beperkingen nog wel even dus dan je beter thuis even opladen.”

Toch was de mentale weerbaarheid binnen de ploeg - met daarin een behoorlijk aantal oudgedienden - groot. ,,Binnen een dag had iedereen aangegeven dat ze ondanks het uitstel van een jaar er toch voor wilde gaan.”

Tegelijkertijd kwamen er berichten dat bij de belangrijkste concurrent Duitsland, enkele oudere roeiers overwogen te stoppen. ,,Dat samen gaf een hele goede boost. Ik weet zeker dat zodra het weer kan, we er weer keihard tegenaan gaan.”

Het enige probleem voor Schwarz is zijn steeds verder uitgestelde studie. Door een mislukt avontuur in Amerika en zijn snelle ontwikkeling als topsporter heeft hij nog weinig studiepunten gehaald.

,,Dat is wel echt vervelend. Het is in zowel een pre-olympisch als in een olympisch jaar vrijwel onmogelijk om naast het roeien te studeren. Daar komt nu weer een jaar bij en daar mag best wat meer aandacht voor zijn. Er is nu een kans dat ik na Tokio even tijdelijk helemaal moet stoppen om echt even goed te studeren.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen