GGD Kennemerland start met coronatest ’drive in’ bij Haarlemse ijsbaan

In sommige landen, zoals hier in Finland, bestaat al langer een coronatest drive in.
© Foto AFP
Haarlem

Werkers in de zorg kunnen zich vanaf dinsdag in een ’drive in’ laten testen op het coronavirus. Bij de ijsbaan aan de Westelijke Randweg heeft de GGD een ’teststraat’ opgebouwd die de komende tijd op werkdagen kan worden bezocht.

De GGD Kennemerland gaat hiertoe over op verzoek van ’coronaministers’ Hugo de Jonge en Martin van Rijn.

De drive in is speciaal bedoeld om zorgmedewerkers die nu thuisblijven omdat ze mogelijk coronaklachten hebben, daarover zekerheid te verschaffen. ,,Bij een kuchje of een loopneus word je nu nog geacht thuis te blijven. Maar de zorg kan momenteel alle handen goed gebruiken en daarom moet worden voorkomen dat mensen ten onrechte thuisblijven. Dankzij de drive in kan er nu snel zekerheid worden gegeven: kan ik aan het werk of niet’’, zegt een woordvoerder van de GGD.

Het is niet de bedoeling dat elke zorgmedewerker spontaan naar de drive in sjeest. Bezoek aan de teststraat gaat via de werkgever. Die verwijst het personeel door. Daarbij moet er ook een medische indicering zijn van een (bedrijfs)arts.

De teststraat is een ’drive in’ die met de auto wordt bezocht. Door het geopende portierraampje wordt met een wattenstaafje slijm uit de keel en de neus verzameld. De bedoeling is dat de zorgmedewerkers binnen vierentwintig uur de uitslag krijgen.

De drive in is bedoeld voor alle werkers in de zorg, met uitzondering van degenen die in een ziekenhuis werken. Daar wordt het personeel namelijk al getest. ,,Je moet vooral denken aan medewerkers van verpleegtehuizen, huisartsen en dergelijke’’, aldus een GGD-woordvoerder. Voor mantelzorgers is de drive in niet bedoeld. Bezoekers moeten zich bij het oprijden van het parkeerterrein identificeren en ook de ’verwijzing’ van de werkgever kunnen laten zien.

Een voorwaarde is ook dat wie zich wil laten testen, met de auto komt. ,,Het idee daarachter is dat de auto de situatie van thuisquarantaine het dichtst benadert. Als mensen op de fiets of lopend komen, kan dat niet’’, aldus de woordvoerder.

Op het parkeerterrein van het Kennemer Sportcenter wordt de teststraat met mobile units elke dag op- en weer afgebouwd. De drive in is op werkdagen geopend van 09.00 tot 16.00 uur. Hoe lang de voorziening er blijft, is nog niet bekend. ,,Zo lang als dat nodig is.’’

Er is voor het parkeerterrein van de sporthal en de ijsbaan gekozen vanwege de centrale ligging in de regio. ,,Mocht het goed lopen en nodig zijn, dan maken we wellicht op een andere plek in Kennemerland nog een tweede.’’

De GGD heeft alle zorginstellingen in Kennemerland over de corona-drive in aangeschreven.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.