Premium

Over de Tong: Italiaanse chique, maar dan thuis

Over de Tong: Italiaanse chique, maar dan thuis

Familierestaurant Napoli laat er geen misverstand over bestaan. Voor de ramen aan het Houtplein en de Gasthuissingel hangen grote witte borden waar met koeienletters take-a-way geschreven staat.

Meer dan 50 jaar geleden legde Gerardo Cannavacciuolo de basis voor zijn ristorante Napoli. In de loop der jaren sleepte hij diverse prijzen in de wacht. Napoli moet het hebben van een schare trouwe gasten, kleine gezelschappen en van grotere groepen. Nu de eetzalen noodgedwongen leeg zijn, kan ter plekke worden afgehaald. Voor wie dat niet wil: een bezorgservice levert tegen een kleine vergoeding thuis ’contactloos’ af. Zo blijft de keuken op stoom.

Dineren bij Napoli vinden we altijd een feest. Door de ambiance, de rust die uitgaat van de bediening, de aandacht zelfs als het druk is, en door de kwaliteit van de gerechten. Italiaanse chique.

Wij vergeten nooit hoe we, jaren geleden, een enorme tarbot geserveerd kregen. Aan tafel stijlvol en met grote precisie gefileerd. We herinneren ons nog de trotse blik van de gerant. En de prijs, want de rekening voor dit signatuurgerecht loog er niet om.

Betaalbaar

Dat wil niet zeggen dat Napoli een restaurant voor rijkaards is. De pizza’s zijn normaal geprijsd en de keuken bereidt voor ruim twee tientjes ook betaalbare vis- en vleesspecialiteiten. Zoals zalm met tagliatelle, in romige saus met spinazie of gesneden kalfshaas in gorgonzolasaus. De menukaart telt meer dan 25 pastaschotels, waaronder traditionele spaghetti Bolognese met rundvlees, carbonara met pancetta, ei, ui, room en peterselie of een simpele aglio e olio met extra olijfolie en knoflook. Wat meer buiten de lijntjes: pasta met hertenvulling, opgediend met saus van rode port of pasta met wild zwijn en rode wijnsaus.

Over de Tong: Italiaanse chique, maar dan thuis

Napoli bakt prima klassieke pizza’s maar wij zijn geïnteresseerd in pasta. Pizza’s zijn er in Haarlem en omgeving nou eenmaal te kust en te keur. Uit de beperktere bezorgkaart die Napoli op de site van Deliveroo hanteert, kiezen we een volwaardig diner. En bestellen we een eenvoudige fles rode wijn, Monferrato Rosso (17,50 euro).

Contactloos

De bezorger staat na 50 minuten voor de deur. Dat wil zeggen: aan het begin van ons tuinpad. Hij laadt de bestelling uit zijn fietstas en terwijl wij klaar staan om de boel van hem aan te nemen, zet hij de plastic tas op de kasseien. Hij zwaait nog even en zoeft er weer vandoor. Zo contactloos is contactloos dus.

We beginnen met een glaasje wijn waarbij we een ’duetto di bruschetta’ (5 euro) weghappen. Op het ene geroosterde broodje zit tomaat, basilicum en knoflook. De plus-versie is belegd met mozzarella. Misschien niet heel slim om te laten bezorgen. Eigenlijk moet getoast brood subiet geconsumeerd. Nu is de glans er wat vanaf. De focaccia (7 euro) heeft het vervoer goed doorstaan. Deze pizzabodem met olijfolie en rozemarijn is krokant gebleven.

Het echte voorafje bestaat uit drie grote garnalen (14 euro) met knoflook en bieslook, afgeblust met Italiaanse brandy. De aanlevering is voorbeeldig, inclusief apart verpakte pittige olie. Verrassing: zoals we aan tafel bij Napoli gewend zijn, krijgen we ook nu vers gebakken broodjes met huisgemaakte kruidenboter. De saus bij de garnalen is hoog op smaak. Fijne starter.

Twee verschillende soorten pasta’s vormen het hoofdgerecht. ’Panciotti con finferli e Fontina’ (16 euro) hebben we mede gekozen vanwege de spannende naam. Groot uitgevallen ravioli, gevuld met cantharellen en Fontina kaas. Daarbij gebakken champignons en boter-salie saus. Nul procent spijt.

’Pasta al Parmigiano di Gerardo’ (17 euro) is ruim 30 jaar geleden bedacht door de baas zelf. Groene spaghetti met geflambeerde Parmezaanse kaas. In het restaurant wordt de boel ter plekke geflambeerd en vanuit een grote ronde kaas zo op het bord geserveerd. De thuisversie is visueel minder spectaculair. De smaak nog steeds uitstekend. Opvallend: de chef is niet zuinig geweest. We houden voldoende over voor de volgende dag.

Onze koffie thuis haalt het niet bij de echte espresso van het restaurant, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de limoentaart (4 euro) en de chocolade ’torta caprese’ (6 euro). Zonder de fles rode wijn, hebben we voor 3 tientjes per persoon van een A-kwaliteit diner genoten. Vers en vakkundig bereid, precies zoals we van Napoli gewend zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.