Premium

Bewoners spelen op gepaste afstand bingo op straat in Haarlem-Noord: ’Brakenburrrghbingo’

Bewoners spelen op gepaste afstand bingo op straat in Haarlem-Noord: ’Brakenburrrghbingo’
Straatbingoin het zonnetje in de Brakenburghstraat.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Er klinkt zaterdagmiddag een megafoon door de Brakenburghstraat in Haarlem-Noord: ’Welkom, bij de bingo in de Brrrakenburrrghstraat!’

Als een ware deejay laat bewoner Jeroen Wooning de ’r’ lekker rollen. Bewoners zitten op gepaste afstand op een stoeltje of op het balkon. Bingokaarten en pen of vilstift in de aanslag.

Zijn eega Marloes zag het idee van een ’online-bingo’ eerder deze week voorbij komen op internet, en kreeg meteen een fantasie over een straatbingo. ,,Lekker met z’n allen buiten, maar uiteraard iedereen wel op gepaste afstand.’’

De bewoners aan de oneven kant (het zonnige gedeelte op zaterdagmiddag) spelen mee vanaf het balkon. De bewoners aan de even kant hebben een stoeltje in de voortuin of in de straat gezet. Zodanig dat eventueel verkeer er nog steeds doorheen kan.

In de tuin van het gezin Wooning liggen de prijzen al klaar. Iedereen heeft iets bijgedragen. Mooie puzzels, speelgoed, een fles rum, een rol toiletpapier, en zelfs enkele door bewoners vervaardigde kunstwerken.

Voor iedere deelnemer is er wel iets te winnen. ’Ronde nummerrr één’ gaat van start, roept Jeroen door de - van de Ter Cleeffschool ter elfder ure geleende - megafoon. Getallen volgen elkaar op. ’53, 49, 11’. ’Zestien’, klinkt het. ,,Yes!’’ roept een van de fanatiek meespelende kinderen. Joep (9 jaar) is de eerste die zijn rijtje vol heeft. Hij mag de kaart in het speciale emmertje leggen, dat omhoog wordt gehesen om vervolgens te worden gecontroleerd. Een correcte bingo, zo blijkt. Joep kiest een mooi setje stoepkrijt-spuitbussen als prijs.

Joeps ouders Jorn en Julia turen fanatiek op hun blaadje. ,,We hebben goede nummers nodig’’, zucht Julia. Hun andere zoontje Morris (2) stapt vrolijk rond, de hond Bombo zal het allemaal worst wezen. Die pikt hier en daar een verdwaald stukje popcorn van de klinkers. ,,Wist jij dat de film ’Titanic’ elf Oscars heeft gekregen?’’, roept Mats - een van de straatkinderen - uit het niets. Mats en Tobias bestuderen een boek over de opkomst en ondergang van het schip de Titanic. Tobias wil daar binnenkort een spreekbeurt in de klas over houden. Het is te hopen dat de scholen binnenkort weer open kunnen.

Ondertussen is alweer een bewoner in de prijzen gevallen. Het is Jenny, die onlangs de respectabele leeftijd van tachtig jaar heeft bereikt en voor wie de straatbewoners toen een apart feestje hadden georganiseerd. Maar dat was natuurlijk allemaal pré-coronacrisis.

Ondanks de strenge regelgeving en onzekere tijd beleven de Brakenburghstraatbewoners zaterdagmiddag enkele vrolijke uurtjes. Rutger en Myrthe hangen achterover in hun tuinstoeltjes. Rutger aan een Corona-biertje. Zoontje Daan (3) aan de appelsap, en Ella van 6 maanden doet haar middagdutje. Twee verdwaalde hardlopers zigzaggen tussen de bewoners door. ,,Applausje voor de hardlopers’’, klinkt het door de megafoon.

Als je ze vraagt wat voor straat het is, klinkt het: ’het is een fijne straat met een hechte groep bewoners’.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.