Finale Rob Acda Award verplaatst naar augustus, HIT-finale wellicht digitaal

De groep Ellij won vorig jaar de Rob Acda Award. De finale van dit seizoen is uitgesteld naar augustus.

De groep Ellij won vorig jaar de Rob Acda Award. De finale van dit seizoen is uitgesteld naar augustus.© Archieffoto

Peter Bruyn
Haarlem

Programmeurs van concertzalen en theaters zijn dezer dagen hard aan het werk de voorstellingen van de komende maanden naar later te verzetten. Soms moet er iets helemaal afgeblazen worden en in andere gevallen zijn er weer meer specifieke problemen.

Net als bij plotseling afgebroken sportcompetities is het ook bij talentenjachten de vraag wat te doen met de eindronden die op stapel staan? Komende week zouden de finales van zowel de Rob Acda Award als het Haarlems Interscholair Toernooi plaatsvinden.

De finale van de Rob Acda Award – het Haarlemse popconcours dat georganiseerd wordt door het Patronaat – is inmiddels verschoven naar vrijdag 28 augustus.

Absurde tijden

„Het zijn natuurlijk absurde tijden”, zegt Acda Award-coördinator Eefje Majoor. ,,We hebben uiteindelijk acht geschikte avonden in de zomermaanden geselecteerd – je gaat zo’n finale toch niet op een maandag laten plaatsvinden – en die aan de zes finalisten voorgesteld. Daar kwam uiteindelijk 28 augustus uit als datum waarop iedereen kon.”

Maar de verschuiving heeft meer consequenties. Een hoofdprijs voor de winnaar is traditioneel het openen van Bevrijdingspop. Maar als er komend seizoen weer een volgende Acda Award competitie plaatsvindt zijn er twee winnaars voor Bevrijdingspop 2021.

Daar heeft Majoor natuurlijk ook al over nagedacht. „Maar bij Bevrijdingspop heeft men op dit moment natuurlijk al genoeg aan het hoofd in verband met het afblazen van het festival dit jaar. Ik ben er echter van overtuigd dat we daar een goede oplossing voor vinden.”

HIT

Bij HIT, het Haarlems Interscholair Toernooi stonden vanaf maandag 6 april in de Philharmonie en het Patronaat de finales klassieke muziek, spoken word, singer-songwriter en popbands geprogrammeerd. Deze allemaal verschuiven naar na de zomer is hier een stuk lastiger, omdat het voor nogal wat deelnemers hun laatste schooljaar is.

Projectleider Eske Scheele laat weten dat de organisatie op dit moment hard bezig is om in overleg met de deelnemers een alternatief programma samen te stellen. Een zogenaamde ’HIT2020 Goes Digital’ editie. Daarover hoopt ze rond Pasen meer duidelijkheid te hebben.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.