Lekker aan tafel dobbelen

Lekker aan tafel dobbelen

Het Keezenspel is niet alleen een gezellig spel, het is ook nog eens erg mooi uitgevoerd. Met echte houten pionnen, in plaats van die eeuwige plastic poppetjes.

De spelregels lijken een klein beetje op Mens Erger Je Niet, omdat je ook hier al je pionnen in je thuishonk moet zien te krijgen, maar bij dit spel krijg je ook kaarten in handen waarop opdrachten staan. Je moet dan enkele stappen vooruit of terugdoen, ook als je daardoor jezelf van het veld gooit.

Je kunt het spel spelen met twee personen of met meer. Dan vorm je teams.

’Het Keezenspel’. Clown Games, €14,99. Vanaf zes jaar.

Lekker aan tafel dobbelen

Memory met geluiden

Iedereen die kleine kinderen heeft kent het fenomeen: ze zijn altijd beter dan hun ouders in het spelen van Memory.

Hoe die kleine apen het doen blijft een raadsel, maar je verlies als ouder vooraf incalculeren is aan te raden.

Het Dierenmemory van Clown Games lijkt op het klassieke spel, maar er zit een twist in. Je legt namelijk niet alleen kaartjes omgedraaid op tafel, maar je hoort hier eerst een dierengeluid.

Als je dat herkent en weet waar het kaartje ligt met dit dier erop, dan draai je het om en krijg je een fiche.

’Dierenmemo’. Clown Games, €9,99. Vanaf drie jaar.

Lekker aan tafel dobbelen

Op avontuur met Pieter

De verhalen van Beatrix Potter over Pieter Konijn zijn al vele decennia favoriet bij de kleintjes. Zij zullen dan ook veel lol hebben bij het spelen van ’Het avontuur in het bos’.

In dit bordspel beland je met je ouders en vriendjes in de wereld van Pieter Konijn. Aan het begin kies je welk diertje uit de verhalen van Beatrix Potter je wil zijn en ga je op weg om allerlei verborgen voorwerpen te vinden.

Maar let wel goed op, want Ronald Rat en andere slechteriken uit het bos houden je goed in de gaten en proberen je tegen te houden. Wie als eerste vijf voorwerpen heeft gevonden heeft gewonnen.

’Pieter Konijn - Het avontuur in het bos’. Just Games, €14,95. Vanaf vier jaar.

Lekker aan tafel dobbelen

Vieze drollen op je hoofd

Kleine kinderen liggen vaak krom als ze een pies- of poepgrap vertellen of horen. Het woord alleen al: schaterlachen.

Daarom is dit Poepspel voor hen ook een gouden greep. Iedereen krijgt kaarten met de afbeelding van een toilet, een drol, wc-papier en je handen wassen. Je moet zo snel mogelijk in de juiste volgorde je kaarten op tafel leggen. Ben je uitgespeeld, dan moet je snel op het scheetkussen drukken. Wie dan nog de meeste kaarten over heeft, moet een drol (van plastic hoor!) op zijn hoofd zetten. De speler met de meeste drollen verliest.

’Poepspel’. Identity Games, €12,95. Vanaf zes jaar.

Lekker aan tafel dobbelen

De allerbeste herbergier

’De taveernen van de Oude Stad’ is een van de mooiste spellen die de laatste tijd verschenen is. Fraai vormgegeven, inventieve spelregels en een spannend verloop.

Als spelers heb je allemaal een eigen herberg in de Oude Stad en je moet op allerlei manieren beter zien te draaien dan je concurrenten.

Dat kan door goede investeringen te doen, de juiste klanten aan te trekken en als het kan ook wat bekende edelmannen, omdat die je herberg een goede naam geven.

Kortom een goed lesje economie en heel veel lol.

’De taveernen van de Oude Stad’. 999 Games, €44,99. Vanaf 12 jaar.

Lekker aan tafel dobbelen

Streken van tovenaars

De prijs voor de mooiste afbeelding op een spellendoos gaat naar ’Het magische labyrint’. Het valt niet mee in een speelgoedzaak op te vallen met je spel, maar hiermee lukt dat zeker. Ook in webshops.

Als speler ben je een tovenaarsleerling die moet zien het magische labyrint door te komen, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Je moet proberen vijf magische symbolen te vinden terwijl volwassen tovenaars allerlei streken uithalen. Zo verschijnt er opeens een muur voor je neus of wordt er een verborgen tunnel tevoorschijn getoverd.

’Het magische labyrint’. 999 Games, €29,99. Vanaf zes jaar.

Lekker aan tafel dobbelen

Antwoord met ja of nee

’RaRa, wat ben ik’ is er in meerdere varianten. Maar deze elektronische versie van dit bekende spel is echt erg leuk.

In dit spel zit je met een kaartje in je hoofdband aan tafel en stelt vragen aan de andere spelers, die alleen met ja of nee mogen antwoorden. Op die manier moet je er achter zien te komen wie je bent of wat voor beroep je uitoefent. In deze variant maak je gebruik van een elektronische console, die aangeeft hoeveel tijd je nog hebt om te raden.

Heel kleine kinderen vinden het misschien lastig zich zo op te laten jagen, maar oudere kinderen vinden het geweldig.

’RaRa, wat ben ik’. Clown Games, €19,95. Vanaf zeven jaar.

Lekker aan tafel dobbelen

Wormen in een blik

Het spel ’Regenwormen’ mag inmiddels wel tot de klassiekers worden gerekend. Nu is er een nieuwe versie in een mooi blik waarin het basisspel en uitbreidingen zitten.

Bij ’Regenwormen’ gaat het erom te sparen voor een lekkere portie regenwormen. Die win je door met dobbelstenen te gooien. Bij iedere beurt moet je de gelijke symbolen op de dobbelstenen opzij leggen om zo een portie wormen te kunnen krijgen. Als die al door een ander is gereserveerd, heeft die persoon pech, want dat moet hij of zij hem gewoon afgeven aan jou.

’Regenwormen Deluxe’. 999 Games, €24,95. Vanaf acht jaar.

Lekker aan tafel dobbelen

Dagenlang puzzelen

Er is iets vreemds aan de hand met puzzelen. Vooral voor onervaren puzzelaars lijkt het, als je een puzzel van 1000 stukjes hebt of meer, alsof je het nooit af zult kunnen maken, omdat zoveel stukjes op elkaar lijken.

Voor die mensen is het wellicht een idee om te beginnen met een puzzel van 150 of 200 stukjes. Die zijn ook voor beginnelingen in een dag te doen. Dan ga je verder met eentje van 500 stukjes. Daar doe je langer over, maar het is extra bevredigend als je die ook af hebt. Daarna is een puzzel van 1000 stukjes geen onmogelijke opgave meer.

Mooie puzzels, zoals de afgebeelde Schmidt-puzzel hierboven, worden onder meer gemaakt door 999 Games.

Puzzels in alle variaties. 999 Games, vanaf €9,99.

Lekker aan tafel dobbelen

Leren met kwartetten

Kwartetten behoren tot de leukste spellen die er zijn, al vele generaties lang. Ook in deze tijden van zelfisolatie kun je kinderen hiermee lang zoet houden. En volwassenen ook best wel.

Identity Games heeft meerdere kwartetten met extra grote kaarten uitgebracht met allerlei leuke weetjes. Dus zonder dat de kinderen het merken, leren ze er meteen weer wat bij. Een soort thuisonderwijs dus, maar dan extra leuk.

Zo is er onder meer het ’Beroepenweetjes-kwartet’, maar ook eentje met paardenweetjes, Boerderijdieren-weetjes en Jungle-life-weetjes. Weet jij bijvoorbeeld wat het snelste dier in de jungle is of hoe je een leeuwentemmer wordt?

’Weetjeskwartetten’. Identity Games, €5,99 per stuk. Vanaf 6 jaar.

Nog meer tips in het kort:

200 Spellendoos, Clown Games, €12,99:

Backgammon, Mens Erger Je Niet, Dammen en nog heel veel meer spellen vind je in deze ene doos. Goed voor dagenlang speelplezier. Vanaf zes jaar.

Ganzenbord, Jumbo, €14,95.

Deze klassieker is leuk voor alle generaties. Zelfs oma kent de spelregels nog wel. Mooi uitgevoerd met houten ganzen. Probeer vooral niet in de put achter te blijven. Vanaf vijf jaar.

Monopoly, Hasbro, €19,95

Er zijn inmiddels talloze variaties op het Monopoly-spel te vinden, maar het klassieke spel is toch nog altijd het leukste. Bij de nieuwe edities moet je de spelregels weer helemaal onder de knie zien te krijgen, maar straten kopen en huizen bouwen, daarvan weet iedereen nog wel hoe het moet. Het is en blijft een geweldig spel. Vanaf acht jaar.

Party & Co, Jumbo, €32,50: Vaak wordt dit gespeeld op feestjes en spelletjesavonden, maar binnen het gezin kan dat natuurlijk ook prima. Even de zinnen verzetten. Het gaat er steeds om een van de vijf soorten opdrachten in het spel binnen dertig seconden te doen. Vanaf veertien jaar.

Wie is het?, Hasbro, €19,95:

Dit spel voor twee spelers is uitstekend geschikt voor een korte pauze tijdens de online-lessen thuis. Je zit tegenover elkaar en moet door middel van eliminatie zien te achterhalen welke persoon op het getrokken kaartje van de ander staat. Hoe meer er er kunt dichtklappen op je speelbord, hoe dichter je bij het antwoord komt. Vanaf zes jaar.

Jan van Haasteren puzzel: Cruiseschip, Jumbo, €17,99:

Zoals gewoonlijk is het op de afbeeldingen van de Jan van Haasteren puzzels een drukte van belang. Met deze vrolijke afbeelding van de dwarsdoorsnede van een cruiseschip ben je wel wat avonden zoet. Vanaf twaalf jaar.

Escape puzzle, Ravensburger, €23,84.

De Escape Room, die momenteel niet bezocht kan worden buitenshuis, bestaat er nu ook als puzzel. Tijdens het puzzelen moet je allerlei raadsels oplossen en moet je uit een mysterieuze wereld zien te ontsnappen. Vanaf veertien jaar.

Trivial Pursuit Familie-editie, Hasbro, €35,99:

Het spel Trivial Pursuit is op zich al heel leuk, maar deze familie-editie maakt het helemaal leuk om met het hele gezin te spelen. Volwassenen kunnen de kaartjes voor grote mensen beantwoorden en de kids kunnen de kinderkaartjes pakken. Zo verloopt het spel voor oud en jong eerlijk. Vanaf acht jaar.

Minecraft Builders & Biomes, Ravensburger, €34,95.

Minecraft kun je nu niet alleen spelen op je computer, maar ook aan tafel. In dit bijzondere bordspel moet je allerlei bijzondere blokken verzamelen en daar indrukwekkende gebouwen mee maken. Verder moet je natuurlijk uitkijken voor monsters, maar ook voor je medespelers, die je het leven behoorlijk lastig kunnen maken. Vanaf tien jaar.

TipToi Starter Set: Mijn grote wereldatlas, Ravensburger, €49,95.

Met deze starterset leren kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Als een kind met de speciale stift op een afbeelding of tekst tikt, klinken er bijbehorende geluiden, gesproken tekst of muziek. In het begin is het wel handig om er als ouder even bij te komen zitten, maar al gauw zullen kinderen hier zelfstandig heel lang plezier mee hebben. Vanaf vijf jaar.

Let op: webshops wisselen hun prijzen vaak dagelijks. De verschillen kunnen fors zijn. Genoemde prijzen zijn adviesprijzen.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.