Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf: Vietnamese gerechten die gelukkig maken [video]

Hanneke van den Berg is journalist

en houdt ervan om zoveel mogelijk

zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is

veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.

Vanaf het moment dat mijn oudste dochter snacks mocht (af en toe dan, hè, ik ging niet dagelijks naar de McDonald’s) was het iedere zaterdag vaste prik. Voordat we de supermarkt ingingen, moesten we even langs de foodtruck van de Vietnamese dame die daar de heerlijkste gebakken loempia’s serveerde.

Deze superlieve dame begon mijn kleine blonde krullenbol al snel te herkennen en zei dan met een lachje: ’Zonder saus voor haar, toch?’. Die Vietnamese stond er in weer en wind, soms met halfbevroren vingers en bleef toch altijd lachen. Inmiddels studeert dochterlief in Amsterdam en is de Vietnamese allang vertrokken, hopelijk naar een warmer plekje. Maar we missen haar vrolijkheid en vooral haar loempia’s nog steeds.

Onlangs begon het geluk voor mij te keren. Er was een kookboek op komst van de in Leiden wonende Vietnamese Mai Nguyēn. En daarin stond, naast talloze andere heerlijke recepten, hoe je zelf gebakken loempia’s kunt maken.

Mai bleek al even hartelijk en vrolijk als de voor haar onbekende landgenote van de foodtruck en nodigde me uit om een paar recepten samen te maken, waaronder natuurlijk de loempia’s. Uiteindelijk was ik er haast een hele dag, want Mai wilde me heel graag van alles en nog wat laten koken en proeven.

Veel gerechten blijken lang niet zo moeilijk te maken als ik dacht. Springrolls bijvoorbeeld, u weet wel, van die rolletjes met allerlei gezonde ingrediënten in een haast doorzichtig velletje rijstpapier, zijn niet alleen makkelijk om te maken (zodra je handigheid hebt gekregen in het rollen, dat wel), je kunt ze ook vullen met wat je maar lekker vindt. Dus gebruik lekker je eigen fantasie en als je dat moeilijk vindt, neem je gewoon haar boek ’Ān Ān’ erbij, waarop haar eigen zoon de cover siert. En als je eenmaal de gelukkige bezitter van dat boek bent, probeer dan vooral ook de Vietnamese donuts met mungbonenvulling. Echt superverslavend lekker.

En ook de gebakken loempia’s blijken heel goed te doen te zijn, al moet ik zeggen dat die van Mai’s moeder, die ik ook mocht proeven, echt onovertroffen zijn. Ook zij stond, geholpen door Mai en haar broer, jarenlang in zo’n foodtruck, al was dat niet in mijn woonplaats, jammer genoeg. Ze maakte er op een dag wel vijfhonderd, meldde ze me. Leuk was dat niet altijd, maar ja, haar moeder had de hulp nodig.

Zelfs als je in een provinciestadje of dorp woont en geen toko om de hoek hebt, kun je tegenwoordig alle Vietnamese ingrediënten online bestellen. Iets wat momenteel toch bijna iedereen doet in deze tijden van isolatie.

Maak uw leven, ondanks alle problemen momenteel, weer wat vrolijker door te koken uit dit boek. U zult zien, het werkt.

Traditionele gebakken

loempia’s: Chả giò

Voor ca. 20 stuks:

20 g gedroogde judasoren (zwam); 200 g winterpeen, geraspt of julienne gesneden; 200 g pastinaak, geraspt of julienne gesneden; 75 g sjalotten, gesnipperd; 3 lente-uien, in ringetjes van 2 mm; 200 g krabvlees of rauwe garnalen (gepeld en ontdaan van darmkanaal, grof gemalen); 50 g gesneden glasnoedels (so-oen), voorgesneden te koop bij de Chinese toko; 300 g varkens- of kipgehakt; 1 tl zout; 2 dsl versgemalen zwarte peper; 1 el vissaus; 30 rijstvellen; 1-2 liter zonnebloemolie om te frituren en vissaus (recept staat in het boek, ook kant-en-klaar te koop).

Bereiding:

Week de judasoren 10 minuten in een kom heet water. Laat ze daarna uitlekken en hak ze niet al te fijn. Meng in een grote kom de judasoren, winterpeen, pastinaak, sjalotten, lente-ui, krab of garnalen en glasnoedels met het varkensgehakt, zout en peper en de vissaus. Dek de kom af met plasticfolie en laat de vulling minstens 10 minuten trekken in de koelkast. Meng niet een dag van tevoren, want er komt veel vocht vrij.

Loempia’s vouwen:

Vul een grote diepe kom met lauwwarm water. Pak een vel rijstpapier, dompel dit 1 seconde in het water en leg het op een houten plank, een bord of een sushimatje. Schep een eetlepel loempiavulling op het midden van het vel, 3 cm van onderen. Vouw beide zijkanten naar binnen, dan de onderste flap over de vulling en rol daarna op. De loempia is ongeveer 10-12 cm lang. Herhaal dit tot alle vulling op is. Als het rijstpapier scheurt, wikkel er dan nog een geweekt vel rijstpapier omheen. Leg de loempia’s iets uit elkaar op een plank of platte schaal 10-15 minuten in de vriezer zodat ze wat steviger worden. (Door het vocht van de rauwe ingrediënten wordt het rijstpapier nat en gaat de loempia kapot in de hete olie.) Verhit de olie in een wok- of frituurpan tot 160 °C. Er moet zoveel olie in de pan zitten dat de loempia’s onder staan. Bak niet meer dan vier tot zes stuks per keer. Als de loempia’s aan elkaar vast kleven, haal ze dan pas na 4 minuten uit elkaar anders scheuren de rijstvellen alsnog. Bak de loempia’s in 6-7 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Knip de loempia’s in twee of drie stukken.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.