Promotie zonder titel voor RFC Haarlem, volgend seizoen actief op het hoogste niveau

Rijk Gombault en Lucas de Waaij kwamen dit seizoen terug naar RFC Haarlem om de ambities van de club waar te maken.© Archieffoto

Marcel Tabbers
Haarlem

Het meest vreemde scenario is werkelijkheid geworden. De rugbyers van RFC Haarlem zijn gepromoveerd naar de ereklasse, het hoogste landelijke niveau, zonder echt de titel te hebben gewonnen. „Het is jammer hoe het seizoen ten einde is gekomen, maar het doel is gehaald. We zijn gepromoveerd. In Haarlem is weer een clubteam op het hoogste landelijke niveau actief”, laat voorzitter Pepijn van Dijk weten.

Alsof de preses een vooruitziende blik had, waren de laatste werkzaamheden bij het nieuwe clubhuis op het Van der Aart sportpark al begonnen. Van Dijk: „We zijn nu bezig met de opbouw van de tribune goed voor zo’n 250 overdekte zitplaatsen. En die gaan zeker gevuld worden. Het was al altijd druk, maar nu de ereklasse zeker is verwacht ik nog meer toeschouwers.”

Kroon

De promotie betekende ook een grote kroon op het werk van scheidend coach Walter van Ling. „We hebben hier niet alleen dit jaar naar toe geleefd. Ik had er hoe dan ook vertrouwen in een goede afloop. Zelfs na het verlies tegen DIOK 2 in de laatste wedstrijd.”

Door dat verlies kwamen beide teams met 28 punten op gelijke hoogte, alleen had RFC een duel minder gepeeld. De ’dubbel’ tegen URSC uit Utrecht, gepland op 22 en 29 maart, had de beslissing moeten brengen. „Die wedstrijden gingen niet door. Heel eerlijk. Ik denk dat we beide wedstrijden hadden gewonnen.”

Van Ling is met recht trots op zijn erelijst bij RFC Haarlem. „Ik ben verdeeld over drie periodes nu acht jaar trainer geweest. Daarin ben ik vijf keer kampioen geworden en hebben we met de jeugdteams op het Nederlands kampioenschap een tweede en derde plaats behaald. Die jongens zijn nu echt klaar voor het grote werk. Hopelijk leiden we niet meer op voor ereklassers. Dat zijn we nu zelf.”

Van Dijk, afgelopen seizoen zelf nog actief in het eerste team, weet dat de club klaar is voor het nieuwe seizoen. „Kijk om je heen. Een nieuw clubhuis, een mooi kunstgrasveld en zo meteen een tribune. Ik kan niet wachten.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen