Premium

Tien tips voor thuis: dichtkunst, docu’s, tijdreizen en huismuziek

Tien tips voor thuis: dichtkunst, docu’s, tijdreizen en huismuziek
De kus. Te zien via het Fotomuseum.
© Foto Ed van der Elsken

Ook deze week weer tien tips voor thuis in tijden van isolatie. Tips insturen? Dat kan: j.stiemer@mediahuis.nl.

Gedichten over het virus

De creativiteit in deze periode kent geen grenzen. En wat is er mooier dan je gevoelens over deze ecologische luchtzak om te zetten in woorden? Dat gebeurt op de site coronagedicht.nl. Een initiatief van kunstenaar/dichter Mario Reijnen en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. Het eerste gedicht werd geplaatst op 18 maart. Binnen een week werden er al meer dan 200 gedichten ingestuurd door zo’n 150 dichters. Alles komt langs, van hamsteren tot hypochondrie.

coronagedicht.nl

Heb je een minuutje?

Heb je 1 minuut? Want zo lang duurt iedere aflevering van de serie ’Archive dive’ die het Nederlands Fotomuseum op YouTube presenteert. Voor deze serie halen hoofd collecties Martijn van den Broek en restaurator Katrin Pietsch bijzondere foto’s uit het depot. In 1 minuut wijzen ze je op details of vertellen ze het verhaal achter de foto. Zo vertelt Van den Broek bijvoorbeeld in ’Archive dive #4’ het verhaal achter de ’De kus’ (Marseille 1974) van Ed van der Elsken.

nederlandsfotomuseum.nl

Thuis scènes Artemis spelen

Jeugdtheatergroep Artemis wil zijn voorstellingen nieuw leven inblazen en je kunt ze daarbij helpen door favoriete scènes - tussen de gordijnen, op zolder of in de tuin - na te spelen. Dus: aan de slag, film de scène met je telefoon en stuur ’m naar Artemis. Die deelt jouw filmpje dan online. Voor wie er niet uitkomt, gaat Artemis online regie-consulten aanbieden waarin regisseur Jetse Batelaan aanwijzingen kan geven. Op de site van Artemis zijn ook scènes te vinden ter inspiratie.

artemis.nl

Docu’s die je moet zien

Uitgekeken op Netflix of Videoland? Ga dan eens naar de website van het IDFA, want daar zijn een paar honderd documentaires verzameld die je gratis online kunt kijken. Daarnaast zijn honderden andere documentaires tegen een kleine vergoeding te bekijken. Die bijdrage gaat direct naar de filmmaker, distributeur of andere rechthebbende van de film. Het enige wat IDFA doet is de films verzamelen op zijn website, omdat ze gezien moeten worden.

idfa.nl

Spelen met Dirk Scheele

De onder kinderen populaire muzikant Dirk Scheele heeft zijn thuisstudio omgetoverd tot ’muziek/knuffel/kinderkamer’ waar hij met kinderen muziek en plezier maakt. Via zijn YouTube-kanaal ’Dirk Scheele’ dan.

Dagelijks presenteert hij daar om 10 uur een nieuw filmpje waarin hij muziek maakt voor jonge kinderen thuis. Die kunnen thuis zelf meedoen met instrumenten of voorwerpen die geluid maken. En er wordt ook samen gedanst.

youtube.com/user/dirkscheele

Topografische tijdreis

Het Kadaster is vreselijk handig om op te zoeken wat je ex-buurman voor zijn huis heeft gevangen, maar er zijn ook echt leuke dingen mee te doen. De organisatie heeft met al het voorhanden zijnde kaartmateriaal van Nederland een topografische tijdreis mogelijk gemaakt. De kaarten van Nederland van 1815 tot heden zijn in hoge resolutie beschikbaar en over elkaar heen gelegd. Met een schuifregelaar kan tussen de jaren worden gewisseld. Er komen ook steeds meer luchtfoto’s beschikbaar. Leuk tijdverdrijf om bijvoorbeeld je woonplaats zo te leren kennen.

topotijdreis.nl

Naar de opera en het ballet

Onder de noemer ’Keep on singing en dancing’ hebben De Nationale Opera en Het Nationale Ballet een online platform gecreëerd waar verschillende voorstellingen gestreamd zullen worden. Zo is nog tot en met zaterdag de opera ’Die Zauberflöte’ te zien en is zaterdag de hele balletvoorstelling ’Don Quichot’ online te zien.

Daarnaast staan er onder meer work-outs, quizzen, games en persoonlijke video- boodschappen en tips van zangers en dansers op de planning. Het meest actuele aanbod is te vinden op de site van beide gezelschappen.

operaballet.nl/online

Botanical boost’ in huis

De Amsterdamse Hortus Botanicus biedt zijn bezoekers online een ’botanical boost’ om de Hortus in huis te halen. Er is een DIY-pagina waar je onder meer kunt leren om zaadbommen te maken. Aan tuinman en plantendokter Peter kun je vragen stellen over je planten. Heb je een zielig plantje in de vensterbank staan? Stuur Peter je foto en je vraag en hij komt met advies.

Of download een van de kleurplaten uit het ’Grote botanische tuinen tekenboek’ en ga aan de slag. Kleur de kleurplaat in of teken de planten na.

dehortus.nl

Echt iedereen gaat live

’Iedereen live’ stimuleert iedereen om thuis te blijven, maar wel zijn of haar verhaal over het isolement te delen. En daardoor kan het zomaar gebeuren dat je online zit te praten met Beau van Erven Dorens, Job Cohen, Alexander Klöpping of Stefano Keizers. De gesprekken zijn allemaal spontaan en, uiteraard, live. Elke dag tussen 14 en 17 uur via alle social media. Deelnemen kan door een WhatsApp-bericht of een mail te sturen naar de zelfbenoemde ’nationale verbindingszender’: 085-0600345 of mail naar

live@iedereenlive.nl.

Terugkijken kan ook.

iedereenlive.nl

Elke dag een huisconcert

De Amsterdamse club Splendor brengt alle soorten muziek en is bedacht en opgericht door vijftig topmusici en hun publiek. Een ontmoetingsplek, clubhuis, podium, een muzikaal laboratorium en meer. Maar nu dus gesloten. Maar ook hier zijn er mogelijkheden gezocht en gevonden om het publiek toch te blijven bereiken. Elke dag om 15 uur wordt door een van de leden een concertje op YouTube gezet: Splendor @Home. Dat levert verrassende beelden en muziek op. Zoals David Dramm (foto) die onder meer in zijn douche speelt.

youtube.com/user/

podiumsplendor

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.