Premium

Podcasts: Relatieadvies voor iedereen en al luisterend transformeren

1/2

In de wekelijkse podcastrubriek deze week: relatieadviezen en gesprekken over het vormgeven van je leven.

Where should we begin?

De wereldberoemde relatiegoeroe Esther Perel helpt stellen met hun relatieproblemen. En iedereen mag meeluisteren.

Perel is psychotherapeut. De van oorsprong Belgische heeft een praktijk in New York, waar ze stellen helpt. Ze kreeg miljoenen fans door haar boeken ’Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence’ en ’The State Of Affairs: Rethinking Infidelity’, waarin ze haar moderne kijk op vreemdgaan uiteenzet. Ze geeft lezingen en deelt onder meer hoe je je lange relatie spannend houdt en waarom mensen vreemdgaan. Ze is een van de bekendste moderne relatietherapeuten van nu. Kortom, een interessante vrouw met enorm veel ervaring op liefdesgebied.

In de podcastserie ’Where Should We Begin’ heeft Perel sessies met stellen opgenomen. Ze spreekt Engels, met een charmant Frans accent en legt af en toe uit waarom ze bepaalde vragen stelde, of wat er in een sessie gebeurde. In iedere aflevering is een ander stel te horen. Sommige geliefden zijn net samen, soms is er een affaire of een onvervulde kinderwens. Soms willen ze niet meer samen zijn.

Het zijn intieme afleveringen. Soms grappig, soms ontroerend of juist heel herkenbaar. Net of je bij het stel op de bank in de praktijk zit mee te luisteren. Het is niet alleen interessant om de stellen te horen praten, maar ook om Perel te horen als relatietherapeut en haar inzichten te delen. Er zijn inmiddels meer dan 25 afleveringen, die tussen de 30 en 45 minuten lang zijn. Te vinden in allerlei podcastapps en bijvoorbeeld Spotify.

Want laten we eerlijk zijn, nu we door dit tijdelijke ’thuisarrest’ dicht op elkaar lip zitten, kan een beetje extra relatiehulp geen kwaad.

De Transformatie Podcast

Het aantal podcasts op het gebied van zelfontwikkeling is enorm. En in Nederland is er dan ook nog eens een cohort podcastmakers die elkaar uitnodigen voor een gesprek, waardoor er een soort rondreizend circus ontstaat.

Een van de bekendsten op dit gebied is oud-dj Michael Pilarczyk, die de ’Leef je mooiste leven’ podcast doet. Die is vooral gericht op ondernemen en Pilarczyk maakt regelmatig duidelijk dat hij wat dat betreft van de harde lijn is: niet zeiken maar doen. Hoe waar dat ook moge zijn: erg prettig om naar te luisteren is het niet.

De Transformatie Podcast van Sjanett de Geus is wat dat betreft een stuk prettiger en de onderwerpen zijn ook veel diverser. Het is een beetje grasduinen in het aanbod, want niet alles is voor iedereen interessant, maar de gesprekken zijn zeer geanimeerd en er wordt flink die op onderwerpen ingezoomd.

De Geus praat met schrijvers, ondernemers, coaches en wetenschappers. Het centrale thema van de interviewster is ’lifecrafting’, oftewel: werken aan het zo prettig mogelijk maken van je bestaan. De gesprekken gaan over liefde, werk, depressie, burn-out, relaties, verslaving, geluk, passie, creativiteit, digiminderen, tiny houses en nog veel meer. De Geus is een spontane vragensteller en is ook niet te beroerd om heel open over zichzelf te praten.

Luister ter kennismaking de aflevering van 12 maart, een gesprek met Jasper Scholten, over werken met millennials. Die zijn gericht op geluk op korte termijn, houden van saamhorigheid en zijn ’enorme twijfelkonten’.

Via iTunes, Spotify en de site transformatie-podcast.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.