Premium

Boer Tom maakt van Pasen geen takkentijd

Boer Tom maakt van Pasen geen takkentijd
© Foto Erna Faust

Boer Tom (37) is bollenboer en tuinman van het tv-programma ’Eigen huis & tuin’ op RTL4. Tom woont samen met Marieke en zoontje Moos in de Kop van Noord-Holland. In Vrij Weekendmagazine deelt hij zijn kennis op groengebied. Laten we van Pasen geen takkentijd maken!

Geen idee hoe Pasen er dit jaar uit zal zien. Normaal gesproken is het een feest dat we samen met familie en vrienden vieren. Genieten van een uitgebreide brunch aan de gezellige paastafel en als het mooi weer is, met z’n allen naar buiten om een wandeling te maken. Maar vanwege het ’c-woord’ ziet alles er nu heel anders uit. We voelen allemaal de gevolgen en missen de vertrouwde gezelligheid.

Toch wil ik iedereen oproepen om in actie te komen. Trakteer niet alleen jezelf op een bosje gele tulpen, maar verras ook bijvoorbeeld je moeder, oma en opa, buren of iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Dan wordt Pasen dit jaar misschien geen echte takkentijd… alhoewel...

Momenteel zitten de fruitbomen in onze tuin volop in de bloesem. Een prachtig gezicht! Veel mensen knippen een paar takken af voor in de vaas om binnen van te genieten. Onthoud dat uit elke bloem over een paar maanden een vrucht tevoorschijn komt. Haal je takken weg, dan is de oogst over het algemeen minder. Als je bloesemtakken knipt, kies dan degene uit die naar binnen groeit of over een andere tak schuurt. Zo komt er iets meer ruimte en licht in de fruitboom en zullen de vruchten zich beter ontwikkelen. Je kunt ook meer licht in de kruin krijgen door wat gewichtjes te hangen aan sommige takken zodat ze weg buigen.

Zelf ben ik wat huiverig om bloesemtakken uit de fruitbomen te knippen, ik wil graag lekker veel appels en peren! Gelukkig heb ik ook kastanjebomen in de tuin die momenteel zo rijk in bloei staan, dat ik daar wel gerust een paar takken uit durf te knippen. Datzelfde geldt voor de forsythia die momenteel vol zit met gele bloemetjes. Samen met gele tulpen sieren ze straks onze paastafel. Niet in mijn tuin, maar wel heel mooi zijn takken van de Magnolia, hazelaar, wilgenkatjes of die van de kronkelwilg.

Een paasboeket heb je zo gemaakt: gebruik een schone vaas, schoon water en een schoon mesje om de takken en bloemen schuin af te snijden. Is de tak wat ’taai’, gebruik dan een snoeischaar. Zet de takken als eerste in de vaas zodat ze de basis vormen en steun bieden aan de tulpen. Zijn de bloemen uitgebloeid? Laat de takken nog even staan, want het groen loopt dan uit en dat is ook mooi. Heb je geen tuin? Niet stiekem knippen uit openbaar groen! Bloeiende takken haal je bij bloemist, tuincentrum of supermarkt.

De paasbloemen zet ik, met een kaartje erbij, voor de deur van mijn vader en ik rij nog even langs bij mijn moeder. Hou bij het overhandigen wel die anderhalve meter afstand aan. Wie verras jij volgende week met een bosje vrolijkheid?

Tips

Zet bloemen in kleine vaasjes op de paastafel voor een extra en speels effect.

Gele narcissen, met hun vrolijke trompetjes, zijn ook prachtig met Pasen. Combineer je ze met andere bloemen dan is het belangrijk om speciale bloemenvoeding (voor narcissen) aan het water toe te voegen. Dat is dan weer niet nodig als je alleen narcissen in de vaas zet of ze combineert met takken.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.