Premium

Haal het kantoorleven in huis met 475 keer ’Het bureau’ van Voskuil

Haal het kantoorleven in huis met 475 keer ’Het bureau’ van Voskuil
Schrijver J.J.Voskuil.
© Foto Hollandse Hoogte

Wie noodgedwongen thuis werkt en heimwee heeft naar zijn werkplek, kan urenlang plezier hebben van het hoorspel Het bureau uit 2005-2006.

Alle 475 afleveringen van circa een kwartier lengte zijn beschikbaar via Internet Archive (archive.org, zoeken op Voskuil). Herbeleef het kantoorleven van Maarten Koning en zijn collega’s, zoals auteur J.J. Voskuil die eind jaren 90 optekende in zijn zevendelige romancyclus.

J.J. (Han) Voskuil, die in 2008 op 81-jarige leeftijd overleed, werkte tussen 1957 en 1987 voor het Meertens Instituut, een wetenschappelijk bureau waar onderzoek wordt verricht naar Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde. Tussen 1996 en 2000 verscheen over zijn werkzame leven aldaar de zevendelige serie Het bureau, die een kleine rage teweeg bracht in literair Nederland. De romancyclus werd betiteld als ’soap voor intellectuelen’; het dagelijks leven op Het Bureau, zoals het Amsterdamse instituut door Voskuil is genoemd, wordt minutieus gevolgd, inclusief alle kleine ergernissen, onhebbelijkheden en strubbelingen van de verschillende personages.

Ambtenaar

Hoofdpersoon Maarten Koning, het alter ego van Voskuil, wordt in het eerste deel Meneer Beerta (1996) aangenomen op Het Bureau als adjunct wetenschappelijk ambtenaar. Hij gaat er werken aan de Atlas voor Volkscultuur, hoewel zijn echtgenote Nicolien liever had gezien dat hij geen wetenschappelijk werk had aangenomen.

De bij elkaar 5.500 pagina’s zijn in 2005 bewerkt tot een hoorspel, dat meer dan tweeënhalf jaar lang dagelijks te horen was op de radio. De hoofdrol wordt vertolkt door Krijn ter Braak, die Voskuil persoonlijk kende. Om de oorspronkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen, zijn alle achtergrondgeluiden authentiek. In het archief van de Nederlandse Radio Unie zijn destijds unieke banden gevonden met geluiden van voorbij pruttelende Dafjes en Solexen, oude tikmachines en het knarsen van de wielen van de blauwe tram op de Dam.

Onder regie van Peter te Nuyl namen liefst 200 acteurs plaats achter de microfoon voor dit langstlopende hoorspel ooit. We horen onder anderen Yvonne van den Hurk (Nicolien), de inmiddels overleden Kitty Courbois (moeder van Nicolien), Huub van der Lubbe (conciërge Cor de Bruin), Huub Stapel (wetenschappelijk medewerker Huub Pastoors), Hans Hoes (collega Ad Muller) en Gerardjan Reijnders (collega Frans Veen).

De dialogen van Voskuil, die zo origineel mogelijk zijn omgezet naar het hoorspel, geven een fijne terugblik op het leven in de jaren 50 en 60, tot in de kleinste details. Luisterplezier gegarandeerd, en dat 120 uur lang.

Eline Verburg

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.