Premium

Niets leek Olympia Haarlem van het kampioenschap in derde klasse af te houden, tot de coronacrisis kwam en het hele seizoen opnieuw moest worden gespeeld: ’Het is een laf besluit’

Niets leek Olympia Haarlem van het kampioenschap in derde klasse af te houden, tot de coronacrisis kwam en het hele seizoen opnieuw moest worden gespeeld: ’Het is een laf besluit’
Barry Tjeertes, trainer van Olympia Haarlem
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Dat de KNVB het amateurvoetbal stillegt kan iedereen wel begrijpen. De manier waarop zorgt bij Olympia Haarlem en Bloemendaal voor teleurstelling en vraagtekens.

Niets leek Olympia Haarlem nog van het kampioenschap in de derde klasse zaterdag af te houden. De ploeg van trainer Barry Tjeertes stond tien punten voor op de nummer twee. Tjeertes noemt het besluit van de KNVB laf. ,,Ze hebben duidelijk gekozen voor de weg van de minste weerstand. Als ze de stand die nu staat als eindstand zouden nemen, zouden ze veel meer kritiek over zich heen krijgen. Nu zijn alleen de clubs die heel ver voorstaan geraakt. Het is zuur, want we hadden binnen vier wedstrijden kampioen kunnen zijn.”

Lees ook: KNVB: Competities amateurvoetbal worden niet hervat

Het grootste deel van de selectie van Olympia Haarlem heeft reeds aangegeven volgend seizoen te willen blijven. Tjeertes had zich ook al verzekerd van de diensten van oud-prof Edo Knol van Rijnsburgse Boys en Max Ossendrijver van Roda ’23. ,,Ik heb die jongens al over de app gesproken. Die zijn erg teleurgesteld. Bij een van die spelers zorgt het zelfs voor ernstige twijfels.” Toch geeft Tjeertes de moed niet op. ,,We hebben al anderhalve jaar geen wedstrijd verloren. Laten we ervoor dat dat komend seizoen dan ook zo blijft.”

Ook trainer Tim Joon van Bloemendaal, koploper in de derde klasse zondag, vindt dat de KNVB heeft gekozen voor een makkelijk besluit: ,,Laat ik voorop stellen dat ik het goed vind dat de competitie is stilgelegd. Dat had wat mij betreft zelfs eerder gemogen. Tweederde van de competitie is al gespeeld, maar alles wordt nietig verklaard. Daarmee doe je geen recht aan de gespeelde wedstrijden. Voor ploegen die zoals wij bovenaan staat is het zuur, maar het betekent ook dat clubs die een slecht jaar hebben gedraaid of minpunten hebben gehad wegens een straf nu een vrijpas voor volgend seizoenen krijgen.”

Joon laakt ook de communicatie van de KNVB. ,,De Belgische voetbalbond is echt met een doordacht plan gekomen. De KNVB stuurt ons drie zinnen en daar moeten we het mee doen. Al heb ik wel nog hoop dat ze nog met meer informatie komen. Er zijn immers toch ook verenigingen die ermee stoppen in de vijfde klasse. Dan zal je toch denken dat er nog clubs nog promoveren.”

Gertjan Tamerus van Koninklijke HFC heeft begrip voor de beslissing van de KNVB. ,,Ik had eigenlijk niet anders verwacht. Als je leest over het aantal besmettingen en doden per dag, dan krijg ik niet het idee dat deze situatie snel voorbij is. Als voetballer en als trainer vind ik dit natuurlijk jammer.”

Koninklijke HFC stond na 23 wedstrijden op een achtste plek. ,,We begonnen fantastisch en stonden een tijdje bovenaan. Toen zat het ons niet tegen. Later zat het juist niet mee. Als je kijkt naar ons budget, denk ik dat we blij mogen zijn met de achtste. Het is immers elk jaar ons doel om ons te handhaven op het hoogste amateurniveau.”

VV IJmuiden stond op de tweede plaats in de derde klasse zaterdag, achter Olympia. Bij trainer Tom Jacob is het glas halfvol. ,,De volksgezondheid is het allerbelangrijkste. Voetbal is uiteindelijk toch een spelletje dat je doet om na afloop gezellig een biertje te drinken. Ik kijk terug op een goed eerste seizoen bij IJmuiden. We beginnen vroeg met de voorbereiding en zorgen dat we extra fit zijn.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen