Haarlemmermeer vraagt geld voor dorpscentra Spaarndam en Rijsenhout

Dorpscentrum Spaarndam.
© mediahuis
Hoofddorp

Wel geld vragen voor de dorpscentra van Spaarndam en Rijsenhout maar niet voor de sportcomplexen in beide dorpen. Dat is de keuze van Haarlemmermeer als het gaat om subsidie van de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS).

In het project Hartje Spaarndam had de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude een opknapbeurt van het Dorpscentrum en de herinrichting van het sportcomplex buiten het dorp gecombineerd. Daarvoor zou de SLS eventueel anderhalf miljoen euro beschikbaar willen stellen.

De nieuwe gemeente Haarlemmermeer kiest ervoor de twee projecten los te koppelen. Voor energiebesparende maatregelen, een aanpassing van de indeling en een betere uitstraling van het Dorpscentrum (dorpshuis en sportzaal) vraagt Haarlemmermeer 250.000 euro aan SLS. Zelf betaalt de gemeente 100.000 euro mee en Haarlem 70.000 euro.

Het sportproject in Spaarndam heeft voor Haarlemmermeer geen prioriteit. Uit recent onderzoek blijkt dat de bestaande capaciteit van sportvoorzieningen in het dorp voldoet aan de sportbehoefte die er is. Er is geen noodzaak tot onderhoud of vernieuwing van de velden. Als de sportclubs hun project willen voortzetten staat het ze vrij om als particulier initiatief subsidie aan te vragen bij SLS.

Hetzelfde geldt in Rijsenhout. Daar willen sportclubs een nieuw gezamenlijk clubhuis bouwen, sportvelden verplaatsen en een skeelerbaan aanleggen. De gemeente liet in januari al weten er niet aan te willen meewerken. Ook voor dit plan kunnen de sportverenigingen zelf subsidie bij de SLS aanvragen. Daarvoor is geen bijdrage van de gemeente nodig.

In het centrum van Rijsenhout speelt iets anders. Dorpshuis De Reede is gedateerd. Er zijn grote investeringen nodig om daar iets aan te doen. Aan de overkant van de weg staat de Ontmoetingskerk van slechts een paar jaar oud. „Met enkele ingrepen achten wij het mogelijk om dit gebouw geschikt te maken voor allerlei activiteiten en ontmoetingen, waaronder ook kerkdiensten”. De SLS wordt een half miljoen euro gevraagd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.