Premium

Column Langs de tweede lijn: Soundtrack

Column Langs de tweede lijn: Soundtrack

Maaike van der Plas werkt als basisarts in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar ze wordt opgeleid tot neuroloog. Ze schrijft om de week op deze plek over haar ervaringen en zielenroerselen.

Een paar maanden geleden, in simpeler tijden, was ik toe aan een nieuw audioboek. Ik luister graag naar een spannend verhaal, voorgelezen door iemand die voor ieder personage een ander stemmetje doet. Mijn keuze viel op ’De Beproeving’ van Stephen King, een audioboek van wel zevenveertig uur.

Regelmatig luisterde ik het op weg naar werk in de trein. Beetje vergezocht vond ik het aanvankelijk, een verhaal over een wereldwijde pandemie, een luchtwegvirus dat binnen de kortste keren het grootste gedeelte van de bevolking uitroeit.

In de tijd die het mij heeft gekost om halverwege het luisterboek te geraken, is de wereld behoorlijk veranderd. Aanvankelijk vond ik de overeenkomsten tussen de verzonnen ziekte van Stephen King en het coronavirus nog wel grappig, maar nu ik word gedwongen het aan te horen op de fiets (zevenentwintig kilometer) naar het ziekenhuis – er rijden geen treinen meer tussen mijn woon- en werkplaats – is het lachen mij wel vergaan.

Mijn werk verandert langzaam in een dystopie. Maar waar de personages van Stephen King het moeten opnemen tegen een demonische leider die de pandemie gebruikt om een kwaadaardig gevolg samen te brengen, liggen mijn beproevingen meer op het gebied van vergaderingen via Zoom of Microsoft Teams, en de superviserend neuroloog die steeds mijn toetsenbord wil desinfecteren met microvezeldoekjes. Omdat ik gewoon sta ingedeeld op de neurologie, ben ik vooralsnog niet betrokken bij de directe zorg voor de coronapatiënten.

Wel voel ik ook op onze afdeling de consequenties van de ziekte. Kinderen van patiënten die in tranen opbellen om te zeggen dat ze niet op bezoek durven te komen uit angst het virus mee te brengen. Ouderen die niet overgeplaatst willen worden naar een revalidatiecentrum of verpleeghuis, omdat ze dan de komende tijd geen bezoek mogen ontvangen.

Als ik aan het eind van de dag weer terug moet rijden, staat mijn hoofd niet naar nog een hoofdstuk uit ’De Beproeving’. „Probeer dit eens”, suggereert een collega en hij geeft me de link naar een ’corona-playlist’ op Spotify.

De zon gaat onder, het laatste licht kleurt de lucht oranje, de wind is in de rug, de straten zijn verlaten en het ziekenhuis verdwijnt uit beeld. Een eenzame fietser langs de Vliet. Uit haar koptelefoon klinkt keihard ’It’s the end of the world as we know it’.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.