Toen er op 31 maart nog wél gesport werd: Ajax en PSV spelen tegen elkaar en de VAR doet ook mee

Toen er op 31 maart nog wél gesport werd: Ajax en PSV spelen tegen elkaar en de VAR doet ook mee
De actie van Noussair Mazraoui tegen Angelino. Scheidsrechter Björn Kuipers geeft eerst een gele kaart, maar na het zien van de beelden maakt hij er een rode kaart van.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 31 maart 2019, Ajax-PSV.

’Toen de bal nog rolde’ heet deze rubriek. Hij zou in dit geval ook ’Toen de VAR nog werk had’ kunnen heten.

Op zondag 31 maart 2019, precies een jaar geleden dus, had die VAR genoeg te doen. Die zondag spelen de nummers één (PSV) en twee (Ajax) van de eredivisie tegen elkaar. Eerder die maand heeft Ajax Europa versteld doen staan door Real Madrid met ruime cijfers te verslaan (1-4) in Madrid. Het zijn dus prachtige tijden voor Ajax in de Champions League, maar in de eredivisie gaat het minder goed. In Alkmaar werd verloren (1-0) van AZ, waardoor de achterstand op koploper PSV nu vijf punten is, met nog acht wedstrijden te gaan.

De aflevering van gisteren: De cupfighters van het basketbal treffen elkaar in finale

In de wedstrijd speelt de Video Assistant Referee, die dit seizoen voor het eerst structureel wordt ingezet in de eredivisie, een flinke rol. Scheidsrechter Björn Kuipers valt enkele keren terug op Pol van Boekel, de VAR van dienst. „Dit bewijst toch maar weer dat de invoering van de VAR het voetbal eerlijker maakt”, zegt Kuipers.

Bij een stand van 1-0 voor Ajax (eigen doelpunt Daniel Schwaab) geeft Kuipers aanvankelijk een gele kaart aan Ajax-speler Noussair Mazraoui, voor een trap tegen het hoofd van PSV-verdediger Angeliño. Op aanraden van de VAR gaat Kuipers de beelden bekijken. De gele kaart wordt een rode kaart.

Later in de wedstrijd ziet Kuipers niet dat Schwaab in zijn eigen strafschopgebied David Neres met een tikje op een standbeen uit zijn evenwicht brengt. Na het zien van de beelden geeft Kuipers Ajax alsnog een penalty. „De videoscheidsrechter behoedt me voor een fout. Hij is een parachute voor mij, een soort van vangnet.”

De rode kaart voor Mazraoui, na een uurtje spelen, lijkt Ajax op te breken. Een minuut later komt PSV namelijk via Luuk de Jong op 1-1. Met tien man weet Ajax echter stand te houden en zelfs te winnen. Neres verdient de penalty waaruit Dusan Tadic de 2-1 maakt en daarna scoort Neres in blessuretijd ook nog. Ajax is terug in de titelrace en pakt in mei de titel.

Toen er op 31 maart nog wél gesport werd: Ajax en PSV spelen tegen elkaar en de VAR doet ook mee
De 3-1 van David Neres in blessuretijd.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport