Premium

Streep door Samenloop, Hillegoms Muziekfeest wankelt

Streep door Samenloop, Hillegoms Muziekfeest wankelt
Editie negentien van het Hillegoms Muziekfeest, dat in de beginjaren Smartlappenfestival heette. De twintigste aflevering komt waarschijnlijk pas volgend jaar.
© Foto Tony Whelan
Hillegom

De evenementen zouden pas eind juni zijn, een paar weken na het verstrijken van de nu geldende termijn van strenge coronaregels. Maar toch is er al een dikke streek gezet door de een en staat er een dunne door de ander. De Samenloop voor Hoop in Hillegom gaat definitief niet door. Voor het Hillegoms Muziekfeest geldt hoogstwaarschijnlijk hetzelfde.

Althans niet dit jaar, zeggen zowel Klaas Slootweg van het Muziekfeest als Andrea Willemse van de Samenloop. De twee groepen vrijwilligers die zij vertegenwoordigen, zijn vast van plan om in 2021 met een mooie editie terug te keren. Data zijn nog niet vastgesteld, beide evenementen opteren weer voor juni.

De Samenloop voor Hoop, een estafettewandeling op de atletiekbaan in sportpark De Zanderij om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding, stond op 20 en 21 juni op de kalender. Al zo’n driehonderd deelnemers verdeeld over dertig teams hadden zich ingeschreven voor deze vierde Hillegomse editie. ,,Wij werkten hard aan de organisatie en hadden al een mooi voorlopig programma met veel lokale artiesten’’, zegt Willemse.

Het hoofd breken over de vraag: wel of niet afgelasten, hoefde de vriendinnengroep die het evenement organiseert niet. ,,Nee, het KWF heeft voor ons besloten. Door alle KWF-events in Nederland is de komende maanden een streep gezet. Superjammer, maar ook terecht, vind ik. De gezondheid van onze lopers en alle andere Hillegommers staat nu voorop.’’

Muziekfeest

De organisatoren van het Hillegoms Muziekfeest, dat een week na de Samenloop zou worden gehouden, hebben de knoop nog niet helemaal doorgehakt. Maar volgens voorzitter Slootweg kan het bijna niet anders dan dat het feest wordt afgelast. ,,Ook als op 1 juni aan alle beperkingen en richtlijnen een einde zou komen, is de wereld niet meteen weer dezelfde’’, zegt hij ,,Sponsors haken af, wat ik ook wel kan begrijpen. En je kunt je ook afvragen of veel mensen bereid zouden zijn een kaartje te kopen.’’

Slootweg en zijn manschappen bekijken nu hoe ze de financiële schade kunnen beperken als uiteindelijk het evenement inderdaad sneuvelt. ,,We hebben een verzekering en we zoeken momenteel uit hoe of wat.’’ Het Hillegoms Muziekfeest in de Hoftuin zou voor de twintigste keer worden gehouden. Gerard Joling en Peter Beense waren dit jaar als hoofdacts geboekt. Vorig jaar was het evenement met 4.750 bezoekers voor het eerst volledig uitverkocht.

Buttonpop

Tribute-festival Buttonpop op landgoed Keukenhof in Lisse, dat de laatste jaren ook stijf uitverkoopt, gaat ook niet door op de geplande datum, zaterdag 23 mei. De organisatoren hebben besloten het festival te verplaatsen naar zaterdag 5 september, in de hoop en verwachting dat de coronacrisis dan inmiddels ver achter ons ligt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.