Premium

Lekkerbek blijft Haarlemse markten opzoeken en kokkerelt thuis

Lekkerbek blijft Haarlemse markten opzoeken en kokkerelt thuis
De Botermarkt deze zaterdag.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

De kraam met taartjes van patisserie Waldo wekt de indruk dat er genoeg feest te vieren is. ,,We merken dat mensen nu vaker geneigd zijn wat lekkers te kopen”, vertelt de verkoopster.

De markten op de Botermarkt en de Grote Markt bieden ook deze week een lege aanblik, geen kramen met kleding of huishoudelijke spullen. Alleen kramen met eten en twee bloemen- en plantenkramen zijn er. Bij de ingang van de markt hangen waarschuwingsborden om bezoekers op de voorschriften te wijzen.

,,Ik ben iedere dag weer blij als ik wel mijn winkel mag openen en mijn kraam op mag zetten op een markt”, zegt de taartjesverkoopster. Per stad lijken er verschillen regels te gelden. In Amsterdam mogen sinds donderdag geen kramen meer met planten en bloemen staan, in Haarlem wel. ,,Terecht”, vindt bloemverkoper Vos die met zijn zoon probeert het beste ervan te maken. ,,We verkopen ook versproducten. We hoorden altijd bij dezelfde categorie als eten en drinken, dus het is niet fair dat per stad de regels kunnen verschillen.”

Hoewel hij zware tijden doormaakt, is hij wel te spreken over het marktwezen in Haarlem. ,,Ze gaan netjes met ons om, dinsdag wisten we al dat de markt wel zou doorgaan. Echt, ik heb het meegemaakt dat ik de avond tevoren pas hoorde dat een markt niet doorging. Dan hebben we wel onze waar al ingekocht. Hier in Haarlem denken ze met ons mee.”

Al kan zelfs de beste marktmeester niet voorkomen dat de omzet dramatisch is gedaald. ,,Ik denk dat ik een kwart verkoop van wat ik normaal op een zaterdag hier verkoop. Het is een oorlogsmarkt.” Mensen komen wel plantjes kopen bij hem. ,,Ze willen toch iets kunnen doen en gaan in de tuin aan de slag.”

Minder druk

De verkopers van Holland Kaascentrum op de Botermarkt hebben het ook veel minder druk dan anders. ,,Al zien we wel dat de klanten die wel komen meer kopen. Mensen willen het ook thuis gewoon gezellig maken.” Bij de kaasboer worden alle regels goed in de gaten gehouden. De verkopers dragen plastic handschoenen en de pinautomaat wordt regelmatig ontsmet. ,,We nemen het zekere voor het onzekere.” Dat mensen de tijd nemen om lekker te eten, merkt ook poelier-slager Paul de Wit. Hij komt van net over de Belgische grens naar Nederland. ,,Mensen kunnen niet naar een restaurant, dus gaan maar thuis koken.”

Ook de bezoekers lijken de regels goed in de gaten te houden. Bij de brede paden houden mensen rekening met elkaar. ,,Ik wilde even kijken of ik wel goed stond”, zegt een vrouw die probeert zowel links als rechts genoeg afstand te houden. Voor een man die met een rollator over de markt wandelt heeft de huidige situatie ook zijn voordelen. ,,Ik kan nu rustig over de markt lopen en hoef niets steeds aan mensen te vragen of ik er even langs mag.”

Rob van Bors van Le Perron merkte tot zijn verrassing dat het al vroeg druk was op de markt. ,,We houden nauwelijks tijd om onze kramen in te richten.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.