Bijzonder wonen: In Zandvoort elke dag het mooiste uitzicht

Bijzonder wonen: In Zandvoort elke dag het mooiste uitzicht
© Foto United Photos/Paul Vreeker

Familiebedrijfswoning in Zandvoort Bouwjaar: 2017

Bewoners: Patrick en Mandy Berg met kinderen Daan (18) en Bram (15)

De Zandvoortse economie kent al sinds mensenheugenis een zevendaagse economie. Daar weten Mandy en Patrick alles van. Zij zijn eigenaar van vis-snack-verkoopwagen De Zeemeermin aan de boulevard van Zandvoort. Al is momenteel de standplaats op de boulevard geen optie door het coronavirus. In goed overleg met de gemeente hebben de elf standplaatshouders aan de boulevard besloten om er tijdelijk niet te gaan staan. „Wij willen geen aanzuigende werking hebben voor bezoekers om toch naar de boulevard te komen. Daarom zijn wij nu vanuit de loods een vis-bezorgservice in Zandvoort begonnen om onze vaste klanten van gezonde vitamines te voorzien.”

Voorheen woonden ze twee straten bij hun loods vandaan. Een hele opgave, met twee opgroeiende kinderen. Mandy bleef doordeweeks zo veel als mogelijk thuis en in het weekend pasten opa en oma op. „Maar het was nooit ideaal. We wilden ze ’s avonds met het schoonmaken liever niet alleen thuis laten.”

„In 2011 konden wij onze loods kopen van de erven van de overleden huisbaas. We hoopten hier, net als onze buren, een woning bovenop te bouwen. Het bestemmingsplan stamde uit 1969. Hoewel het onze buren dus wél was gelukt, bleef bij ons de gemeente Zandvoort dwarsliggen. Zelfs toen - ten tijde van de crisis - de provincie Noord-Holland riep dat iedereen moest nadenken over ruimtegebruik, verdichting en toevoegen van extra functies aan gebieden met een eenzijdig gebruik.” Het echtpaar Berg bleef hoop houden dat het ooit goed zou komen, mede doordat enkele politieke partijen positieve steun toezegden.

En het kwam gelukkig ook goed. In 2013 kocht een projectontwikkelaar een leegstaand loodscomplex aan de overkant van de straat. Het werd opgesplitst in een bedrijfsverzamelgebouw. „Wij konden als eerste met hem om de tafel. We gaven aan dat we ook een deel van het voormalig kantoor wilden kopen.” Ondertussen was de gemeente bezig om een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor het bedrijventerrein. Op bepaalde gedeeltes mocht alleen worden gewerkt en op andere delen kon worden gewerkt én gewoond. Voor Patrick en Mandy opnieuw een oefening in geduld: „Wij hebben het kantoor drie jaar leeg moeten laten staan.”

Maar eindelijk kwam er dan in 2017 een nieuw bestemmingsplan. „Nu was onze grote wens mogelijk. We konden aan de slag en het is inmiddels één grote familiebedrijfswoning geworden. Opa en oma wonen beneden en ons gezin woont op de boven-verdieping.”

Mandy had namelijk altijd geroepen: „Ooit wil ik met mijn moeder in één huis wonen, omdat oma ook bij haar moeder jarenlang heeft ingewoond.”

Bijzonder wonen: In Zandvoort elke dag het mooiste uitzicht
© Foto United Photos/Paul Vreeker

Het gecombineerde wonen en werken betekent voor het gezin vooral rust: „Niet meer van hot naar her racen en meer regelmaat. Oma is de allerbeste kok ter wereld en veel avonden zitten we gezamenlijk aan tafel. Mochten zij later zorg nodig hebben, dan is het fijn om er voor hen te zijn.”

Graag zitten Patrick en Mandy ook in de twee ’egg chairs’ voor het raam: „Het is daar heerlijk zitten. We genieten elke dag van het allermooiste uitzicht dat Zandvoort te bieden heeft: thuis over de duinen vanNationaal Park Zuid-Kennemerland, en bij onze werkplek over het strand met de zee.”

Wil jij ook laten zien hoe je woont? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.