De wereld draait door, ook nu de pauzeknop van het leven is ingedrukt (Commentaar)

De wereld draait door, ook nu de pauzeknop van het leven is ingedrukt (Commentaar)

De wereld draait door. Ook nu tijdens de coronacrisis de pauzeknop van het leven zo stevig is ingedrukt. We zijn ruim twee weken onderweg, hebben er nog acht te gaan tot ’1 juno’ en al begint het ongewone zelfs enigszins te wennen, de c-crisis is voor deze generatie haar autoloze zondag. Alleen dan wel zeventig keer zo lang.

Kinderen en kleinkinderen, die nu nog niet zijn geboren, zullen later de verhalen horen. Over die mooie vroege lentedagen van 2020 waarin ’we met z’n allen niet naar buiten mochten’. En, luister goed naar opa, ’ja, zelfs niet naar het strand of bos!’

Waar jaren voorbijgaan waarvan herinneringen vervagen, en de dagen, maanden en jaargetijden haast inwisselbaar blijken, plakt alles wat nu gebeurt zich onlosmakelijk vast aan de kalender van deze crisis.

Natuurlijk, de wereld draait door, er komt nog water uit de kraan, de supermarkten hebben echt wel genoeg wc-papier en ook de krant ligt ’s morgens gewoon op de mat. Maar in de samenleving wordt pijn geleden, verdriet gevoeld. Veertien dagen quarantaine, en niemand die géén persoonlijk leed in de eigen omgeving kent. Begrafenissen waar vrijwel niemand bij mag zijn, dierbaren die niet bezocht kunnen worden in verpleeghuizen, liefdes die vastzitten in het buitenland en zieken waarbij niemand op bezoek komt.

Deze periode wordt elke dag dieper in het collectieve geheugen gebeiteld. Vrijdagavond was daar wéér een ’coronamoment’. De laatste aflevering van een monument: DWDD, het programma en zijn maker verdienen het om - na vijftien jaar spraakmakende televisiegeschiedenis - om veel betere redenen te worden herinnerd.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.