Premium

Online koorrepetitie: alleen samen zingen

Online koorrepetitie: alleen samen zingen
Koorrepetitie vanuit huis.
© eigen foto

,,Lekker, dit had ik net even nodig.” Zomaar een reactie van een koorlid na afloop van haar eerste online koorrepetitie.

Met de nieuwste maatregelen van de overheid lijkt er in een klap direct een einde te zijn gekomen aan het zangseizoen van de honderdduizenden Nederlanders die elke week met veel plezier samen zingen. Tot juni geen bijeenkomsten meer. Wat nu? Tot ziens in het nieuwe seizoen?

Nee, zeggen veel koordirigenten, veelal zzp-ers die zelf ook hard geraakt worden door de crisis en creatieve oplossingen voor hun koren zoeken. Bezig blijven met onlinerepetities. Al was het alleen maar om de muziek niet weg te laten zakken voor als de beperkingen straks weer opgeheven worden.

Vocal Leadership

Omdat ik ook koordirigent ben, kan ik het idee zelf uitwerken. Helemaal vanaf nul hoef ik niet te beginnen, want in de lichte muziek is al veel ervaring opgedaan. Vernieuwende lesmethodes worden vanuit Denemarken via de opleiding Vocal Leadership van The Royal Academy of Music verspreid over dirigenten in geheel Europa met een groot aantal leerlingen in Nederland. Docent Jim Daus Hjernøe vertelt op YouTube hoe je het beste werkt met het programma Zoom. Zoom valt te vergelijken met Skype of Microsoft Teams en is bestemd voor videovergaderen. En zingen dus.

Er is echter een probleem: het geluid wordt vertraagd doorgegeven, dus of dat werkt? We gaan het proberen. De inloglink doorgestuurd naar de koorleden en zondagmiddag, zo rond borreltijd, gaan we het proberen. Een voor een komen de achttien koorleden in beeld. Soms is het nog even zoeken naar waar de knop voor beeld of voor geluid zit, maar uiteindelijk lukt het iedereen contact te krijgen. Contact ja: iedereen is blij elkaar te kunnen zien en ervaringen uit te kunnen wisselen in deze rare tijden.

Waarschuwingen

Ondanks de ervaringen en waarschuwingen op de speciale Facebookgroep voor dirigenten (wat is dat in deze tijden een waardevol middel) gaan we het toch proberen, met alle microfoons aan. We hebben daarvoor een uitermate geschikt lied: Mad World van Tears for Fears uit 1982, over vervreemding van de wereld in een bewerking van het Belgische a cappella herensextet Voice Male. Al na vier maten is het duidelijk: van deze kakofonie aan geluid is geen geschikt lied te maken. De vertraging op de lijn is bij iedereen anders. Stoppen dus. We hebben nu zelf ervaren dat het niet werkt.

We spreken af dat we elkaar de volgende avond, onze vaste repetitieavond, weer zien. Maar dan per stemgroep: allemaal een half uur.

Ik installeer me met digitale piano, bladmuziek en laptops voor de verbinding en het afspelen van muziekbestanden. Dat gaat een stuk beter dan gisteren. Op het moment dat ik de desbetreffende partij op mijn piano afspeel, zorg ik ervoor dat de microfoons van de koorleden uitstaan. Ze kunnen alleen de dirigent horen. Het is grappig om te zien hoe iedereen aan het zingen is, zonder ook maar iets te kunnen horen.

Maar het werkt: koorleden worden zich bewust van hoe goed ze hun partij kennen en waar de knelpunten zitten. We kunnen zelfs even een bepaald moeilijk loopje oefenen: do dn do - do dn do. Het voordeel van deze onlinerepetitie is dat koorleden, die zich niet helemaal lekker voelen (’gewoon een griepje’) toch mee kunnen doen. Niemand heeft er last van…

Hart luchten

Heeft het een toegevoegde waarde, want je kunt natuurlijk ook thuis oefenen? Dit ’alleen samen’ zingen is toch anders, blijkt uit de reacties. Elkaar weer even zien, hart luchten en ook even alles vergeten en alleen met muziek bezig zijn. Of, zoals koordirigent en leider van Vocal Leadership in Nederland Merel Martens het in het dirigentenplatform op Facebook schreef: „Het hoofddoel van de (online) repetities is niet muzikaal maar sociaal.”

Dus we gaan door!

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.